Toots Thielemans overleden

De Belgische jazzmuzikant en filmcomponist werd 94 jaar.

Toots Thielemans (1922-2016) is overleden. Hij werd 94 jaar oud. Toots werd geboren als Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans. Zijn bijnaam 'Toots' was een verwijzing naar zijn veelzijdigheid als muzikant, want het was eigenlijk een verbastering van het Italiaanse 'tutti', wat 'alles' betekent. Thielemans speelde gitaar, mondharmonica en floot, en speelde alle muzikale genres. Hij was astmatisch maar werd juist wereldberoemd als pionier van de jazzharmonica.

In Amerika genoot hij sinds eind jaren vijftig erkenning en beroemdheid als jazzmuzikant. In de Lage Landen is hij net zo goed bekend voor zijn versie van het Belgische volkslied en muziek voor film en televisie. Zijn mondharmonica (zijn 'broodje' noemde hij het instrument zelf, wat bedacht was door dirigent Dolf van der Linden) voorzag heel wat films en series van een specifiek geluid. Waardoor we nu ook op Filmtotaal bij zijn overlijden stilstaan.

Natuurlijk vanwege de in Nederland legendarisch geworden bijdrage op de mondharmonica aan de muziek van Turks Fruit en de thema's van de televisieseries Baantjer en Sesamstraat. Daarnaast werkte hij ook in Hollywood, bijvoorbeeld aan de soundtracks van onder andere Midnight Cowboy, The Getaway en The Sugarland Express van Steven Spielberg. Ook werkte hij mee aan Franse films zoals Jean de Florette. Hieronder een selectie van zijn werk.













NieuwsFilm

meest populair