Duncan Jones over problemen 'Warcraft: The Beginning'

En hij ziet het toch zitten een vervolg te maken.

Gisteren kregen we nog te horen dat het eventuele vervolg op Warcraft: The Beginning mogelijk enkel voor de Chinese markt gemaakt gaat worden. Nu vertelt regisseur Duncan Jones tegenover Thrillist over dat vervolg en over de fouten die hij gemaakt heeft met de eerste film.

"Ik weet dat de film niet perfect is, en ik denk dat een van de grootste frustraties van het maken van een film van dit formaat, is dat het onmogelijk is om dit soort film te maken als onafhankelijk filmmaker," aldus Jones. "Je moet een manier vinden om je door de bureaucratie van studio's heen te worstelen. Een film als Warcraft maken, op een unieke manier... dan krijg je te maken met wel 1.000 versies. Niet gewoon met wat editing. Maar heel veel kleine veranderingen die onschuldig lijken."

Volgens hem ligt het dan ook deels aan de frustraties van dit proces, dat de film niet helemaal gelukt is. "Als filmmaker ken ik alleen een holistische manier om een film te maken. Elke keuze die ik maak, of het nou op het verhaal, een kostuum of personage aankomt, alles werkt samen. Als je dan een kleine verandering maakt lijkt dat niet erg, maar als je dat drie en een half jaar lang doet, breng je ineens al je tijd door met het proberen op te lossen van al die kleine dingen waar mee gerommeld is."

Er zal volgens Jones ook geen versie van de film komen zoals hij die voor ogen had. "Veel mensen vragen me 'Wanneer komt er een director's cut?' Die komt er nooit. Met een film als deze, waarin veel visuele effecten te zien zijn, verlies je bij elke concessie die je maakt een shot. Ze houden op te bestaan, omdat de effecten nooit gemaakt worden. Soms komt het niet eens zover. Je gaat door het schrijfproces tot het moment dat de opnames beginnen. Je verliest ideeën tijdens het schrijven. Dan veranderen sets om welke reden dan ook, en komen er kleine opmerkingen binnen. Je verandert dingen als je ergens drie en een half jaar aan werkt. Er zijn kleine dingen die continu veranderd worden. Dus er bestaat geen kans op een director's cut, die bestaat enkel in mijn hoofd."

Desondanks wil Jones gerust terugkeren voor een vervolg. "Als er een kans is voor ons om nog een film in het Warcraft-universum te maken, heb ik het gevoel dat nu het moeilijkste werk verzet is. Ik zou graag iets willen doen met die drie en een half jaar werk. En wat plezier hebben met de wereld. Dus wie weet. Misschien ben ik wel een masochist."



NieuwsFilm

meest populair