Leonardo DiCaprio betrokken bij witwasschandaal?

Leonardo DiCaprio betrokken bij witwasschandaal?

De acteur is inmiddels al ondervraagd door de FBI

Het was geen al te beste week voor de Oscar-winnende acteur; eerst crashte hij zijn auto in het bijzijn van zijn vriendin en nu is hij ondervraagd door de FBI over zijn banden met twee leden van het Maleisische investeringsfonds, 1Malaysia Development Berhad (1MBD), dat ruim 3,5 miljard dollar zou hebben witgewassen.

Al maandenlang is er een onderzoek gaande naar het Maleisische staatinvesteringsfonds, dat werd opgericht door premier Najib Razak in 2009, sindsdien president-directeur van het bedrijf. Het stelt zich ten doel strategische initiatieven te ontwikkelen om de economie in het land op lange termijn te ondersteunen; dit doet het bedrijf gedeeltelijk door het smeden van mondiale partnerschappen en het stimuleren van buitenlandse investeringen. Maar nu blijkt dat het management van het bedrijf het fonds gebruikt voor persoonlijk gewin. Het wordt verdacht van het witwassen van grote hoeveelheden geld door er bijvoorbeeld dure kunst mee te kopen en films te financieren, zoals dat het geval zou zijn voor The Wolf of Wall Street.

Niet alleen speelt DiCaprio de hoofdrol in deze film, maar nu lijkt het er ook op dat hij goede vrienden is met de twee hoofdverdachten in de zaak; Razak's schoonzoon Riza Aziz en financier Jho Low. Zo werden de drie al diverse keren samen gespot, op o.a. sportevenementen en in verschillende nachtclubs, zoals al meerde malen in de exclusieve club Hakkasan, in Las Vegas. 1MDB wordt er o.a. van beschuldigd hun geld wit te wassen in deze club. Hier vierde DiCaprio vorig jaar nog zijn veertigste verjaardag en gaf toen maar liefst een miljoen dollar uit aan alleen maar champagne.
DiCaprio's persoonlijke goede doel, de Leonardo DiCaprio Foundation (een organisatie gewijd aan de bevordering van milieubewustzijn) wordt er ook van verdacht miljoenen aan donaties van 1MDB te hebben ontvangen.

Deze verdachtmaking komt van het Zwitserse Bruno Manser fonds, dat zich focust op het beschermen van de Maleisische regenwouden. Volgens The Hollywood Reporter beschuldigt dit Zwitsers fonds de acteur van het aannemen van donaties van 1MDB. In een open brief zegt Lukas Straumann, directeur van het Zwitsers fonds, dat ze ''diep gechoqueerd zijn dat Leonardo DiCaprio en zijn organisatie geld geaccepteerd hebben van een corrupt bedrijf. Het is een schande en het tegenovergestelde van datgene waar het Leonardo DiCaprio fonds voor staat. We vragen hem dus zijn excuses aan te bieden en het geld terug te geven aan het Maleisische volk''
Ook voegde hij eraan toe dat ze hadden begrepen dat ''DiCaprio echt begaan is met de natuur en de rechten van de oorspronkelijke bevolking en zich daar enorm voor inzet... maar als het gaat om gestolen geld, dan moet dat gewoon niet kunnen''

Het fonds liet bovendien weten dat de politieke corruptie in Maleisië een grote rol speelt in de ontbossing en dat politici vaak worden omgekocht.
Leonardo DiCaprio is wel al verhoord door de FBI, maar is nog nergens van beschuldigd. Volgens The Hollywood Reporter wordt hij twee keer genoemd in de 136 pagina's lange aanklacht tegen 1MBD. Echter, mocht hij (of zijn organisatie) daadwerkelijk geld van 1MDB gekregen hebben (Straumann ging zelfs zo ver te zeggen dat de 25 miljoen die DiCaprio voor The Wolf of Wall Street ontvangen had rechtstreeks van 1MDB afkomstig waren; geld dat in de Maleisische schatkist had moeten belanden i.p.v. op DiCaprio's bankrekening). Klopt deze aanklacht, dan kan de acteur door Justitie vervolgd worden.

Sinds bekend is geworden dat DiCaprio hoogstwaarschijnlijk banden heeft met de twee hoofdverdachten lijkt hij zich gedeisd te houden; zo trok hij zich een paar dagen geleden nog op het laatste moment terug als gastheer voor een fundraising-avond t.b.v. Hilary Clinton .
Het is niet de eerste keer dat Leonardo DiCaprio ergens van wordt beschuldigd; laatst won hij nog een rechtsgeding tegen een Frans roddelblad dat claimde dat Rihanna zwanger van hem was. Ook in het 1MDB geval, geldt natuurlijk dat eenieder voor onschuldig dient te worden gehouden tot het tegendeel is bewezen.

DiCaprio's organisatie doneerde onlangs nog een miljoen dollar aan het Elephant Crisis Fund en heeft dit jaar al meer dan 30 miljoen dollar aan goede doelen uitgegeven.



NieuwsFilm

meest populair