TIFF 2016: Een Nederlandse geschiedenisles in 'The Exception' met Lily James

Film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Het Toronto International Filmfestival had wel meer Nederlandse tintjes met onder meer Brimstone van Martin Koolhoven met Carice van Houten in de hoofdrol, en geselecteerde films als Layla M. maar een van de internationale films had een Hollands tintje vanwege het verhaal.

The Exception met Lily James en Christopher Plummer was een van de films die op de laatste dagen van TIFF in première ging en deze speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Utrecht, waar Kaiser Wilhelm de Tweede zijn dagen sleet in ballingschap. Lily James speelt de Nederlandse Mieke die bij de Kaiser in dienst treedt als dienstmeisje. Plummer speelt de rol van de Kaiser, die verlangt naar een leven en tijd die met de komst van de Nazi's geheel is vergaan.

Met de bezetting van Nederland wordt een SS'er naar Huis Doorn gestuurd, waar de Kaiser woont. Officieel om hem te beschermen, maar eigenlijk om de Kaiser in de gaten te houden. Ook al is hij al jaren politiek buitenspel gezet, bestaat er natuurlijk altijd een kans dat opponenten van het Nazi- regime de Kaiser zullen gebruiken om een poging te doen om de macht te grijpen in Duitsland.

De jonge SS'er die de taak krijgt is Stefan, die direct zijn oog laat vallen op Mieke. De twee beginnen een affaire maar Mieke heeft een aantal geheimen. Een daarvan is, dat zij niet voor niets in Huis Doorn terecht is gekomen maar bij het verzet zit. Zij is daar om een opdracht uit te voeren, maar welke dat is wordt pas over de loop van de speelduur ontrafeld.

Voor regisseur David Leveaux vormt The Exception zijn speelfilm regiedebuut. Hij is vooral bekend op Broadway waar hij tot nu toe vijf Tony Awards won. De film werd goed ontvangen op TIFF en bevat een fijne combinatie van spanning, romance en humor. Dat laatste dankzij de geweldige rol van Plummer als de Kaiser.

Hoewel Huis Doorn in de originele staat te bezichtigen is, werd de film daar niet opgenomen. In plaats daarvan werd Leeuwergem in België gebruikt. Reden daarvoor was het duurdere prijskaartje om in Nederland te filmen ten opzichte van onze Zuiderburen. De film komt dit jaar nog uit in Engeland, maar over een Nederlandse releasedatum is nog niets bekend.



NieuwsFilm

meest populair