Martin Koolhoven verdedigt "extreem geweld" in 'Brimstone'

Martin Koolhoven verdedigt "extreem geweld" in 'Brimstone'

"Mensen zien meer dan ze zien."

Gisteren ging de westernthriller Brimstone van regisseur Martin Koolhoven officieel in première tijdens het 73e filmfestival van Venetië. Ondanks de nodige positieve geluiden was de ontvangst onder critici toch wat wisselend. De Nederlandse regisseur bijt tegenover De Telegraaf van zich af. En terecht: tijdens de galapremière ontving de film luid applaus.

In zijn Engelstalige debuutfilm, een dag eerder bekeken door de verdeelde critici, hebben de (grote) namen Emilia Jones, Dakota Fanning, Kit Harington, Guy Pearce en Carice van Houten de belangrijke rollen. Bij de critici viel vooral het naar hun idee extreme geweld tegen vrouwen zwaar en dit leidde tot afkeur in daarna verschenen recensies en reacties.

"Eigenlijk toon ik in Brimstone helemaal niet zoveel expliciet geweld, zeker niet bij personages waar kijkers een emotionele binding mee voelen," aldus Koolhoven over de kritiek. "Het meeste is suggestief: mensen zien meer dan ze zien. Wat natuurlijk ook de kracht is van film."

Koolhoven begrijpt overigens wel dat bepaalde scènes onprettig zijn om naar te kijken: "Dat moest, omdat ik een film wilde maken over de ellendige positie van vrouwen in het Wilde Westen. Over het geweld dat hen werd aangedaan, vaak met een beroep op religie. Wie vindt dat ik dat niet mag laten zien, zegt eigenlijk ook dat ik dat verhaal niet mag vertellen. Als je 't mij vraagt, is dát pas vrouwonvriendelijk!"

Bekijk de drie verschenen clips en een reeks foto's ter compensatie van de nog niet verschenen trailer. Een Nederlandse verschijningsdatum is helaas ook nog niet onthuld.

Bekijk hieronder een mooie reportage van VPRO cinema:



NieuwsFilm

meest populair