'The General' met Buster Keaton weer in de bioscoop

'The General' met Buster Keaton weer in de bioscoop

Gerestaureerde versie van de stille-filmklassieker gaat deze week in première.

Een nieuwe, digitaal gerestaureerde kopie van de stille-filmklassieker The General gaat deze week in EYE in première. De film met Buster Keaton wordt gezien als een van de beste komedies die in de jaren twintig gemaakt werden.

De film vormt een spectaculaire reconstructie van een episode uit de Amerikaanse Burgeroorlog, bekend als 'The Great Locomotive Chase'. Als treinmachinist Johnnie Gray gaat Keaton met zijn locomotief The General (waar de film de naam aan ontleent) achter de Zuidelijken aan. Zij hebben een trein van de Noordelijke troepen gestolen. Keaton voert tijdens de achtervolging gekke capriolen uit met een kanon, raakt verstrikt in de aandrijfstangen van de locomotief en stookt zich helemaal kapot om de trein aan de gang te houden. Deze valt ondanks alles van een brug afvalt, een voor die tijd geweldige stunt.

Keaton had als bijnaam The Great Stone Face, omdat zijn gezicht altijd uitdrukkingsloos leek. Maar de acteur liet met zijn ogen wel veel emoties zien, die juist een contrast vormden met zijn stoïcijnse gezicht. Dat is in The General ook goed te zien. Keaton wist niet met succes de overstap naar de geluidsfilm te maken. Dit was apart, aangezien hij jarenlang in het theater had geacteerd en een goede stem bezat. Maar zijn uiterlijk was onlosmakelijk verbonden met een verdwenen genre en in Hollywood kreeg hij als filmmaker niet de kansen die hij had gehoopt. Hoewel hij later nog wel eens een cameo of klein rolletje had in een film en op tv regelmatig te zien was, is The General zijn laatste grote film.

In EYE zal de klassieker ondersteund worden door de in 1995 door componist Robert Israel geschreven soundtrack. De film zal ook in andere filmhuizen van Nederland worden uitgebracht met deze soundtrack.



NieuwsFilm

meest populair