TIFF 2016: Topsporter neemt het op tegen de Taliban in 'Girl Unbound'

TIFF 2016: Topsporter neemt het op tegen de Taliban in 'Girl Unbound'

Maria Toorpakai verkleedde zich als jongen om toch te kunnen squashen.

Een van de opvallende documentaires van het Toronto International Film Festival vormde Girl Unbound over een meisje dat het opnam tegen de Taliban om vrij te zijn in haar keuze om sport te beoefenen.

Maria Toorpakai groeide op in Waziristan, dat ook wel een van de gevaarlijkste plekken op aarde wordt genoemd. Na de val van de Taliban in Afghanistan, zijn veel Taliban maar ook Al Qaida-strijders naar Waziristan getrokken om daar een veilig onderkomen te vinden. Maria moest zich als kind houden aan de regels van de Taliban en kon hierdoor geen sporten beoefenen. Om toch te kunnen doen wat ze wilde, verkleedde ze zich als jongen.

Maar op het moment dat ze steeds bekender wordt binnen het squash circuit, komt naar voren dat ze eigenlijk een meisje is. Het betekent dat haar familie en Maria met de dood worden bedreigd. Zij gaan echter de strijd voor hun vrijheid aan.

De trailer voor deze documentaire kan je hieronder bekijken. Wanneer deze film in Nederland te zien zal zijn, is nog niet bekend.



NieuwsFilm

meest populair