Lav Diaz, Tom Ford en Emma Stone winnen prijzen in Venetië

Lav Diaz, Tom Ford en Emma Stone winnen prijzen in Venetië

Het filmfestival van Venetië, het op één na meest prestigieuze filmfestival van de wereld, presenteert opvallende prijswinnaars. Mel Gibson moet het met de staande ovatie van vorig weekend doen.

De Gouden Leeuw, de hoofdprijs van het filmfestival van Venetië, ging vanavond naar The Woman Who Left van Lav Diaz, een Filipijns drama dat maar liefst 226 minuten duurt. Dat lijkt lang, maar is niets bijzonders voor de Filipijnse regisseur, die een jaar of tien geleden met Evolution of a Filipino Family een film van maar liefst tien uur maakte. De winnaar van vorig jaar, het Venezolaanse Desde allá, komt aanstaande donderdag in Nederland uit. Eerdere winnaars van de prijs zijn o.a. Kim Ki-duk, Ang Lee, Darren Aronofsky, Sofia Coppola, Mike Leigh, Robert Altman, Takeshi Kitano, Zhang Yimou, Louis Malle, John Cassavetes, Agnes Varda, Wim Wenders, Éric Rohmer, Jean-Luc Godard, Luis Buñuel, Satyajit Ray en Akira Kurosawa.

De 'grand' juryprijs, de tweede prijs van het festival, ging naar Nocturnal Animals van Tom Ford. Jake Gyllenhaal en Amy Adams spelen de hoofdrollen in deze thriller over een vrouw die zich bedreigd voelt door het nieuwste boek van haar ex-man. Tom Ford is van oorsprong mode-ontwerper, dit is de tweede film die hij regisseerde. Zijn debuut A Single Man ging ook in Venetië in premiëre en leverde hoofdrolspeler Colin Firth toen de Volpi Cup voor beste acteur op.

Die Volpi Cup ging dit jaar naar de Argentijn Oscar Martínez, voor zijn rol El ciudadano ilustre. De Volpi Cup voor beste actrice ging naar Emma Stone voor haar rol in de zeer positief ontvangen musical La La Land, de derde film van Damien Chazelle (Whiplash). Zij is allicht de internationaal bekendste prijswinnaar dit jaar.

De andere grote prijs van de avond, de Zilveren Leeuw voor beste regisseur, ging naar niet één naar twee regisseurs: Amat Escalante voor La Region Salvaje en Andrei Konchalovsky voor Paradise. Dat is zeer ongewoon, maar kwam al eens eerder voor in Venetië. In 1991 deelden Zhang Yimou, Terry Gilliam en Phillipe Garrel ook deze prijs. De Mexicaanse Escalante won enkele jaren geleden ook al de regisseursprijs in Cannes voor zijn vorige film, Heli. De Rus Konchalovsky wint al vele jaren vele prijzen, en werkte ook een tijd in Hollywood, met onder andere Runaway Train en Tango & Cash op zijn naam.

[h2]De winnaars op een rijtje:[/h2]


Gouden Leeuw:
The Woman Who Left (Lav Diaz)

Grand JuryPrize:
Nocturnal Animals (Tom Ford)

Zilveren Leeuw:
Amat Escalante voor La Region Salvaje
Andrei Konchalovsky voor Paradise

Volpi Cup, Beste Actrice:
Emma Stone voor La La Land

Volpi Cup, Beste Acteur:
Oscar Martinez voor El Ciudadano Ilustre

Beste Script:
Noah Oppenheim voor Jackie

Special Jury Prize:
The Bad Batch (Ana Lily Amirpour)

Marcello Mastroianni Prijs voor Beste Nieuwe Jonge Acteur of Actrice:
Paula Beer voor Frantz

NieuwsFilm

meest populair