Verzoek om strafblad aan te passen vervalt voor Mark Wahlberg

Verzoek om strafblad aan te passen vervalt voor Mark Wahlberg

Hij zou op 16-jarige leeftijd een Vietnamese man hebben verblind.

Eind 2014 diende acteur Mark Wahlberg een verzoek in om een veroordeling van zijn strafblad te wissen, dit heeft niet zijn vruchten afgeworpen. Een medewerker van de reclassering in de Amerikaanse staat Massachusetts (waar Wahlberg geboren is) heeft onthuld dat de 45-jarige man geen antwoord op hun brief heeft gegeven om verder te gaan met het verzoek. Daarom laat men de zaak vallen.

De veroordeling waar het om gaat stamt uit 1988. Onze schavuit was 16 jaar oud toen hij onder invloed van drugs een kleine supermarkt binnenliep en twee kratten vol alcohol probeerde te stelen. Tijdens zijn vlucht sloeg Wahlberg met een stok een Vietnamese medewerker op zijn hoofd en een ander raakte hij met zijn vuist in het gezicht. Max Payne trachtte aan de politie te ontsnappen, maar helaas: hij werd gesnapt en veroordeeld tot drie maanden celstraf, waarvan hij uiteindelijk 45 dagen vastzat.

Vragen om vergiffenis kwam niet bij iedereen goed aan, want de man die getroffen werd door de stok zou een oog zijn kwijtgeraakt. Daarnaast wordt Wahlberg door velen een racist genoemd, waaronder door een oud klasgenootje van hem, de donkere Kristyn Atwood. Toen ze rond de tien waren werd Atwood samen met andere donkere klasgenoten door Wahlberg en zijn blanke vrienden bekogeld met stenen. Ook maakten ze racistische uitspraken. "Hij moet niet vergeven worden, het kan me niet schelen wie hij is," vertelde Atwood. "Hij is geen uitzondering. Als je een racist bent zal je altijd een racist blijven. En dat hij dat wil wissen vind ik gewoon verkeerd."

De 'verblinde' man in kwestie, Johnny Trinh, koestert al lang geen wrok meer. Al helemaal niet omdat hij zijn oog elders is kwijtgeraakt: "Hij heeft me wel pijn gedaan, maar mijn linkeroog was al beschadigd. Daar was hij niet verantwoordelijk voor." Het zou door een granaat zijn gekomen tijdens de Vietnamoorlog. Trinh hoopte dat Wahlberg een tweede kans zou krijgen. "Hij zou niet langer met die misdaad boven zijn hoofd moeten rondlopen. Hij heeft voor zijn misdaad geboet toen hij naar de gevangenis ging. Ik zeg niet dat het geen pijn deed toen hij me in het gezicht sloeg, maar het is een lange tijd geleden. Hij is nu opgegroeid. Ik ben er zeker van dat hij zijn eigen familie heeft en een betrouwbaar man is."

Het verzoek was door Wahlberg om twee redenen ingediend: hij wilde een nieuw restaurant openen en legaal een wapen dragen. Het blijkt dat de acteur graag als reserve politieagent wil dienen. In twee jaar tijd zijn deze dromen vermoedelijk weggeëbd. De laatste keer dat hij over de zaak sprak was toen een verslaggever ernaar vroeg tijdens het Toronto Film Festival. Wahlberg meldde spijt te hebben dat hij überhaupt om genade vroeg, maar was anderzijds dankbaar dat hij één van zijn slachtoffers kon ontmoeten en persoonlijk zijn excuses kon aanbieden. "Er is in ieder geval iets goeds uit voortgekomen," aldus Wahlberg.



NieuwsFilm

meest populair