POLL: De grote filmstudio's uit Hollywood

Columbia, Lionsgate, Paramount, Fox, Universal, Warner of Disney?

Filmstudio's zijn in vele soorten en maten. Van echt grote Hollywood studio's zijn er slechts een paar. De jaarlijkse box office-cijfers geven aan dat al deze studio's goede en slechte jaren kennen en het resultaat hangt uiteraard samen met de films die ze uitbrengen. In deze POLL werpen we een blik op de grootste Hollywood studio's met de vraag: welke studio is jouw favoriet.

De meegenomen studio's zijn de "Big Six" (Columbia, Paramount, Fox, Universal, Warner en Disney) en Lionsgate. De laatste weet zich de laatste jaren te mengen tussen de van oudsher grote spelers.

Echt alles te weten komen over de studio's en hun financiële successen? Bekijk deze Wikipedia en check de studio-pagina op Box Office Mojo. Onderaan de POLL per studio een summiere blik op de successen en flops.

Succes met stemmen!



Columbia Pictures (Sony Pictures)

Een studio die het dit jaar niet echt laat zien, aangezien de hoogst scorende film voorlopig de flop Ghostbusters is. De afgelopen jaren werden er (financiële) successen geboekt met onder meer de James Bond-films en The Amazing Spider-Man-films. Andere hits zijn The Equalizer, 21/22 Jump Street, Captain Phillips, The Social Network en 2012. Flops waren er ook, zoals Total Recall (2012), After Earth, RoboCop (2014) en Stealth.

Lionsgate Films

Een verhoudingsgewijs nieuwe speler die sinds 1997 groei laat zien in hun marktaandeel. Grootste successen worden en werden geboekt met filmreeksen, zoals Saw, Twilight, The Hunger Games en The Expendables. Kleinere titels die goed presteerden zijn Sicario, John Wick en The Cabin in the Woods. In de States zit Lionsgate ook achter de films van Tyler Perry. Uiteraard waren er ook mindere releases, met Gods of Egypt, de derde Divergent-film, The Legend of Hercules, Ender's Game, Conan the Barbarian en Dredd.

Paramount Pictures

De laatste jaren wist Paramount vooral te scoren met de Transformers-films van Michael Bay, de Mission: Impossible-films en de nieuwe Star Trek-films. Ook was de studio de partij lange tijd verantwoordelijk voor de verspreiding van de animatiefilms van DreamWorks Animation. Andere grote titels zijn Titanic (co-productie met Fox), Interstellar, War of the Worlds en The Wolf of Wall Street. Vooral dit jaar krijgt Paramount enorme klappen door de flops Ben-Hur en Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows.

20th Century Fox

20th Century Fox is eigenlijk doorlopend een succesvolle studio en scoorde de laatste jaren sterk met titels als Deadpool, The Revenant, The Martian, Life of Pi, Avatar en Titanic. Ook is Fox verantwoordelijk voor de Ice Age-animatiefilms, de X-Men films, Independence Day en de Planet of the Apes-films. De studio kende uiteraard een aantal matige verschijningen, maar de grootste recente flop verscheen verleden jaar, met Fantastic Four.

Universal Pictures

Universal Pictures wist verleden jaar vriend en vijand te verrassen met een record markt-aandeel van ruim 21%, voornamelijk te danken aan Jurassic World, Furious 7 en Minions. De studio heeft ook de franchises Bourne en Fifty Shades, maar richt zich ook regelmatig op losse titels. Successen zijn Mamma Mia!, King Kong, Twister, Lucy en Gladiator. Mindere successen/flops zijn 47 Ronin, Evan Almighty, Jack the Giant Slayer en Blackhat.

Warner Bros. Entertainment

Warner Bros. heeft door de jaren heen enorme successen gehad met de Harry Potter-reeks, The Dark Knight-trilogie en The Hobbit-drieluik. Losse successen zijn Inception, American Sniper, Gravity en The Lego Movie. Het nieuwe succesnummer moet het DC-filmuniversum worden, waarvan Suicide Squad en Batman v Superman: Dawn of Justice al netjes presteerden. Ook waren er een aantal forse tegenvallers met onder meer Jupiter Ascending, Pan en Green Lantern.

Walt Disney Pictures

Dit jaar scoort Walt Disney enorm goed. In de States heeft de studio een marktaandeel van maar liefst ruim 25% en dat is ongekend. De studio is verantwoordelijk voor de Pixar-films, het Marvel Cinematic Universe, de nieuwe Star Wars-films, de nodige live-action sprookjesfilms en hun eigen animatiefilms, de Walt Disney Classics. Daarnaast scoort de studio successen met eigen live-action films, zoals de Pirates of the Caribbean-reeks en The Help. Ook zijn er grote flops zoals Tomorrowland, The Lone Ranger, John Carter en The BFG.

NieuwsFilm

meest populair