Programma Indian Film Festival The Hague bekend!

Met een nieuwe Romeo & Julia als openingsfilm en de publieksfavoriet van vorig jaar als slotfilm.

Het programma van het Indian Film Festival The Hague is bekend gemaakt. Van 5 tot en met 9 oktober 2016 vindt het festival plaats in het Filmhuis Den Haag en Theater Dakota. In die vijf dagen worden 35 films vertoond, inclusief Indiase arthouse, documentaires, korte films en een retrospectief rondom de eerste echte Bollywood superster Rajesh Khanna. Films als Ottaal en The Violin Player behoren tot de parels van het programma, en de regisseur van die tweede film is dit jaar een van de vele interessante gasten uit India. Veel van de films die zullen draaien, zijn nooit eerder in Nederland vertoond.

De openingsfilm op 5 oktober is Sairat, een soort Indiase Romeo & Julia: het harde doch hartverwarmende verhaal van twee tieners in het achterland van Maharashtra, Parshya and Archie. Hun liefde overbrugt bijna alle obstakels, maar de toorn van de samenleving staat hun relatie toch in de weg. Het is een van de succesvolste Indiase films van het afgelopen jaar, en de meest succesvolle film in de Marathi taal aller tijden. De Indian Express noemde het "meer dan een film, een beweging".

Op 9 oktober is Margarita, with a Straw de slotfilm. De film won tijdens de vorige editie van het festival de publieksprijs, en die zeer positief gerecenseerd werd op Filmtotaal. Waarbij de volgende conclusie werd getrokken:

"Een coming-of-age verhaal dat niet alleen spastisch zijn normaliseert en allerlei taboe onderwerpen knap daarin verwerkt, maar ook met dezelfde gevoeligheid in de laatste akte Laila laat kennismaken met pijnlijk verlies. En dat alles ook nog eens met een gezonde dosis humor, die hier en daar voor verlichting zorgt."

Ook dit jaar wordt er weer een publieksprijs uitgerekend, en doe vooral mee aan het stemmen daarop, want alle bezoekers die hun stem uitbrengen en hun contactgegevens achterlaten op de stemkaart, maken kans op een retourticket Nederland/India van Jet Airways ter waarde van €550,-. Naast films is er onder andere ook een tentoonstelling in het Filmhuis Den Haag van geschilde filmposters uit Mumbai, in verband met de mooie documentaire Original Copy, over een schilder die zulke posters maakt. Ook die kon op een positieve recensie op Filmtotaal rekenen, eerder dit jaar.

Meer informatie kun je vinden op de website van het festival. Klik hier voor een volledig overzicht van alle films en hier het blokkenschema.



NieuwsFilm

meest populair