Mumbai Film Festival schrapt film vanwege ophef

Mumbai Film Festival schrapt film vanwege ophef

De Pakistaanse klassieker ‘Jago Hua Savera’ mag niet vertoond worden vanwege de politieke situatie.

De organisatie van het Mumbai International Film Festival heeft besloten de geplande vertoning van de Pakistaanse klassieker Jago Hua Savera te schrappen, omdat het leidde tot klachten en er protesten gepland stonden tijdens de screening.

Reden voor de ophef is omdat India en Pakistan opnieuw ruziën over Kashmir. Het gebied bestaat uit een door India en een door Pakistan beheerd deel. Beide landen maken aanspraak op heel Kashmir. In het Indiase deel van Kasjmir zijn vorige week 19 soldaten dood gegaan door een aanval van rebellen. Sindsdien is er veel spanning en gaven Indiase bioscopen aan geen Pakistaanse films meer te vertonen. Ook wordt er druk gezet op producties met Pakistaanse acteurs in de cast, om de cast te herzien.

Jago Hua Savera werd dit jaar op Cannes filmfestival vertoond als onderdeel van het Classics Programma. De film werd in 1959 uitgebracht en vormde de Pakistaanse inzending voor de Oscars. Het filmfestival zal op 20 oktober van start gaan in Mumbai met films uit 54 landen op het programma.



NieuwsFilm

meest populair