Lekker 'The Revenant' krijgt 1 miljoen dollar boete

Lekker 'The Revenant' krijgt 1 miljoen dollar boete

En acht maanden thuisdetentie en vierentwintig maanden proeftijd.

De man die voor de bioscooprelease The Revenant online plaatste, heeft een boete gekregen van 1,1 miljoen dollar. Voormalig studiomedewerker Willaim Kyle Morarity stal kopieën van de film en plaatste ze op downloadsite Pass the Popcorn. Daarvoor kreeg hij de boete en ook nog acht maanden thuisdetentie en 24 maanden proeftijd.

The Revenant van regisseur Alejandro González Iñárritu met hoofdrol voor Leonardo DiCaprio zou met de kerst uitkomen in de bioscopen, maar lekte vroegtijdig uit. Tienduizenden mensen downloadden de film vervolgens, waarop de Amerikaanse autoriteiten op zoek gingen naar de dader. De FBI speurde hem uiteindelijk op en bracht hem voor de rechtbank.

Twentieth Century Fox stelde dat het doordat de film in een periode van zes weken minstens 1 miljoen keer gedownload was, "meer dan 1 miljoen dollar" verlies leed. Dat zal Morarity dus allemaal terug moeten betalen. Daarnaast moet hij met de FBI meewerken aan een voorlichtingscampagne om het grote publiek te vertellen over de schadelijke effecten van auteursrechtschending.



NieuwsFilm

meest populair