Alles over 'Inferno'

Alles over 'Inferno'

Derde Robert Langdon-avontuur van Ron Howard en Tom Hanks doet onder meer Florence en Istanbul aan.

Het is zeven jaar geleden dat we het laatste Dan Brown-avontuur langs enkele grote historische steden konden zien. Toen kwam de fictieve Robert Langdon in de problemen in het Vaticaan. Nu gooien Tom Hanks, Ron Howard en Brown het over een iets anders hoek en moet Langdon beginnende in Florence de wereld zien te redden. Inferno draait vanaf 13 oktober in de bioscoop. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

Inferno
Bekijk de afbeelding Regie: Ron Howard | Cast: Tom Hanks (Robert Langdon), Felicity Jones (Dr. Sienna Brooks), Ben Foster (Bertrand Zobrist), Omar Sy (Christoph Bruder), Irfan Khan (Harry Sims 'The Provost') e.a. | Scenario: David Koepp | Speelduur: 121 minuten | Genres: Mysterie, Thriller | Kijkwijzer: 12

De beroemde hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek Robert Langdon (Hanks) wordt wakker in een Italiaans ziekenhuis met geheugenverlies. Hij ontdekt dat hij in het bezit is van geheimzinnige codes, die verband hebben met het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri. Als blijkt dat zijn leven in gevaar is, helpt de jonge dokter Sienna Brooks (Jones) hem te ontsnappen en de mysterieuze codes te ontcijferen.

Waarom niet The Lost Symbol

Toen The Lost Symbol uitkwam als derde boek van schrijver Dan Brown over personage Robert Langdon, hadden velen verwacht dat Ron Howard en Tom Hanks dat boek ook zouden verfilmen. Maar koos men niet voor omdat het tot nu toe niet gelukt is om het verhaal te kraken. Ron Howard vertelde dit tegenover Cinemablend.

"We hadden er scenario's van. Maar we konden het verhaal nooit helemaal kraken, tot een punt waarop we wisten dat we het wel moesten verfilmen," aldus Howard. "Het gaat er echt om dat we een punt bereiken waarin de studio, Tom [Hanks], ikzelf en [producent] Brian Grazer elkaar aankijken en zeggen, 'Dit is iets dat we moeten maken'."

Dat gebeurde dus niet met The Lost Symbol. Maar tegelijk sluit Howard niet uit dat er een volgende poging gewaagd wordt het boek te verfilmen. Het concept is immers gelijk aan dat van Inferno: Langdon bevindt zich op een race door een historische stad, in een poging te voorkomen dat een kwaadaardig meesterbrein zijn snode plannen kan uitvoeren.

Eerste reacties

Recensenten zijn nogal verdeeld over het nieuwe Brown-avontuur. Zo vindt Leslie Felperin van The Hollywood Reporter het de beste film in de franchise tot nu toe (maar geeft toe: "dat is niet moeilijk". Felperin vindt dat de "vele twists goed gebracht worden en met een sterke cast" en schrijft specifiek dat de flashbacks naar het verleden het sterkst gebracht worden.

Waar Felperin erg positief is, vindt Guy Lodge van Variety Inferno maar niets. "De derde Dan Brown verfilming van Ron Howard is trouw aan het bronmateriaal, maar dat hoeft niet gezien te worden als een compliment."

Box office prestaties

Na twee succesvolle verfilmingen van Dan Brown-boeken, kan het bijna niet anders of ook Inferno gaat goede zaken verrichten. De verwachting is dat de film het ongeveer net zo goed gaat doen als Angels & Demons, dat toen het in 2009 uitkwam zo'n 113,3 miljoen dollar in de VS verdiende en in de rest van de wereld nog eens 352 miljoen. Aangezien Dan Browns Inferno toen het uitkwam in 2013 een van de best verkopende boeken van het jaar was, gaan we er vanuit dat deze film ook goede zaken zal verrichten.

Kenners voorspellen dat er in het openingsweekend in de Verenigde Staten zo'n 36 miljoen dollar wordt opgehaald en dat de film uiteindelijk eindigt op 100 miljoen. Dat is dus iets minder dan de vorige film. De implicatie daarvan is natuurlijk dat dit principe ook voor de rest van de wereld op zal gaan: daar verwachten we een opbrengst van rond de 340 miljoen dollar.

Trivia

De codenaam van de film tijdens de opnames was 'Headache', een verwijzing naar het geheugenverlies waar Robert Langdon aan het begin van de film last van heeft. | De eerste live-action film in 3D waar Tom Hanks in speelt. Overigens draait de film in Nederland niet in 3D.| De derde keer dat Tom Hanks de rol van Robert Langdon speelt en tevens de derde keer dat hij een film over Langdon maakt met Ron Howard.



NieuwsFilm

meest populair