De wintertijd in met 'Witchfinder General' en 'The Curse of Frankenstein'

Vincent Price en Peter Cushing zijn te zien in deze klassieke horrorfilms.

Dit weekend start de wintertijd en dat betekent dat de klok vannacht een uur terug wordt gezet. Wie zin heeft om de wintertijd in te gaan met een klassieke horrorfilm, kan vroeg in de ochtend inschakelen op BBC2. Dan zijn namelijk twee films te zien, die behoren tot de meest succesvolle binnen het genre van de jaren vijftig en zestig.

De eerste op het programma is Witchfinder General uit 1968, dat om 02:10 te zien op BBC2. Hierin wordt Matthew Hopkins tijdens de Engelse burgeroorlog door Cromwell tot opper-heksenjager benoemd. Hij krijgt een premie voor elke bekentenis die hij aan een heks weet te ontlokken. Daarbij gaat hij niet al te zachtzinnig te werk. Hij vermaakt zich samen met zijn handlanger John Stearne prima met de beschuldigingen en executies van onwetenden. Wanneer de jonge Sara wordt verkracht neemt haar vriend het zwaard op om haar te wreken.

De film wordt gevolgd door The Curse of Frankenstein. Hierin is Victor Frankenstein (gespeeld door Peter Cushing) geobsedeerd met het idee van het creëren van leven. Samen met Paul Krempe werkt hij aan zijn theorie. Met delen van lijken gaat hij verder met zijn experiment om een levend wezen te creëren uit dood weefsel. Dit zeer tegen de wil van Krempe die gewetenswroeging krijgt. Victor Frankenstein wil hier niets van horen en weet van geen wijken.

Toen The Curse of Frankenstein werd uitgebracht werd hij door de critici niet goed ontvangen. In recensies werd de film onder meer deprimerend en denigrerend genoemd, voor iedereen die houdt van cinema. Maar bij het publiek was het een enorm succes en filmmakers als Martin Scorsese hebben gezegd dat deze film tot de grote invloeden voor hun eigen werk behoorde.



NieuwsFilm

meest populair