AT&T wil Time Warner kopen voor 85,4 miljard dollar

AT&T wil Time Warner kopen voor 85,4 miljard dollar

Mega-overname van eigenaar Warner Bros., HBO en TNT.

De Amerikaanse telecomgigant AT&T heeft bekendgemaakt dat zij Time Warner gaan kopen voor een bedrag van 85,4 miljard dollar. Time Warner is het mediaconglomeraat boven de drie divisies HBO, Turner Broadcasting System, Inc. en Warner Bros.

"De toekomst van video ligt bij mobiele systemen en de toekomst van mobiele apparaten betekent meer video's," aldus een woordvoerder van AT&T over de overname. AT&T kocht in 2015 de satelliet-tv-aanbieder DirecTV voor circa 50 miljard dollar.

HBO


HBO is uiteraard de grote Amerikaanse betaalzender, eigenaar van Cinemax en actief in 70 landen. De content van de zenders wordt uitgezonden in maar liefst 150 landen. Bekende HBO-titels zijn The Sopranos, Entourage, True Blood, Boardwalk Empire, Game of Thrones, Girls, Westworld en Veep.

Turner

Turner is een groot medianetwerk bestaande uit onder meer CNN, TNT en Cartoon Network en bezit de uitzendrechten van de PGA, MLB en NBA. Deze worden uitgezonden op (onder meer) Turner Sports.

Warner Bros.

Warner Bros. is uiteraard bekend van hun bioscoopfilms, maar heeft ook onder meer een tv-divisie en is eigenaar voor onder meer New Line Cinema, Castle Rock Entertainment, DC Comics / DC Entertainment en The CW (50%). Bekende franchises zijn het DC Extended Universe, Harry Potter, de LEGO films en het Godzilla-Kong cinematic universe.

De overname is unaniem goedgekeurd door de directies van de multinationals. De deal moet voor het einde van 2017 beklonken zijn. Overigens bood 21st Century Fox, eigenaar van onder meer filmstudio 20th Century Fox, nog 80 miljard dollar voor Time Warner. Zeker is het overigens niet dat de aankoop doorgaat: in de Verenigde Staten kan AT&T op fikse kritiek rekenen omdat men bang is dat het marktaanbod veel kleiner wordt en de positie van het bedrijf te groot. Het is dan ook maar de vraag of overheidsinstanties hiermee akkoord gaan.

NieuwsFilm

meest populair