Amsterdamned: 3 dagen horror, sci-fi en fantasy

Amsterdamned: 3 dagen horror, sci-fi en fantasy

Een nieuw filmfestival van Jan Doense, vlak voor Halloween, van 26 t/m 28 oktober 2016.

Jan Doense wordt niet voor niets "Mr. Horror" genoemd. Doense is hoofd- of medeverantwoordelijk voor het Weekend of Terror (een weekend aan horrorfilms dat uitgroeide tot het veel bredere Amsterdam Fantastic Film Festival, nu bekend als Imagine Filmfestival), het magazine Schokkend Nieuws, de Nacht van de Wansmaak en organiseert de Halloween Horror Show, een nachtelijke filmmarathon met vier horrorfilmpremières. Nu kan hij aan die lijst ook het nieuwe filmfestival Amsterdamned toevoegen.

Van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 oktober presenteren Film Events en Filmtheater Kriterion een nieuw driedaags genrefilmfestival. Onder de titel Amsterdamned 2016 worden tien nieuwe en oude films vertoond in de genres horror, fantasy en sciencefiction. Openingsfilm van Amsterdamned 2016 is de gelijknamige Nederhorror/thrillerklassieker van Dick Maas. De zogenaamde '28th Anniversary Special Screening' van Amsterdamned wordt gepresenteerd op 35mm en in aanwezigheid van de regisseur en diverse leden van de cast en crew, onder wie hoofdrolspeelster Monique van de Ven.

Met de zegen van Dick Maas himself en de enthousiaste steun van de medewerkers van Kriterion neemt Jan Doense het initiatief tot dit nieuwe festival. Daarover zegt hij het volgende: "Als jarenlang liefhebber en promotor van de 'fantastische cinema' constateer ik de laatste jaren een toenemende verschraling van het bioscoopaanbod, waardoor steeds meer must-see genrefilms ons land passeren of, in het beste geval, direct maar vaak nagenoeg onzichtbaar op home entertainment verschijnen". 

Premières en eenmalige bioscoopvertoningen


Op het programma van Amsterdamned 2016 staan dan ook diverse favoriete, recente genrefilms van Doense, die vooralsnog geen Nederlandse release krijgen. De voor deze gelegenheid extra sfeervolle ambiance van Kriterion moet de bezoekers uitnodigen om tussen en na de filmvertoningen onder het genot van een biertje of andere versnapering met elkaar in gesprek te gaan over de stand van zaken op het gebied van genrefilms.Tijdens het festival zijn bovendien boeken, magazines, DVD's en andere genregerelateerde merchandise te koop.

Onder de zes premières en eenmalige bioscoopvertoningen die op het programma van Amsterdamned staan, bevinden zich onder andere The Love Witch een ode aan zowel jaren vijftig Technicolor melodrama's als aan de erotische horrorfilms van eind jaren zestig, begin jaren zeventig, en de Iraanse politieke horrorfilm Under the Shadow, die hoge ooien gooit op het internationale festivalcircuit. Daarnaast is er op Amsterdamned 2016 een mini-retrospectief van Nicholas Roeg te zien, inclusief de klassieker Don't Look Now en The Man Who Fell to Earth met David Bowie

Meer informatie kun je vinden op de website van het festival. Klik hier voor een volledig overzicht van alle films en wanneer ze draaien.

NieuwsFilm

meest populair