Alles over 'Bad Santa 2'

Alles over 'Bad Santa 2'

Vervolg op het in 2003 verschenen Bad Santa.

Sinterklaas is het land nog niet uit, of de Kerstman komt al. Op 24 november keert de 'Bad Santa' van acteur Billy Bob Thornton terug in vervolgfilm Bad Santa 2. Vanaf 24 november draait de film van regisseur Mark Waters in de bioscoop. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

Bad Santa 2Bekijk de afbeelding

Regie: Mark Waters | Cast: Billy Bob Thornton (Willie), Kathy Bates (Sunny Soke), Christina Hendricks (Diane), Tony Cox (Marcus), Brett Kelly (Thurman Merman) e.a. | Scenario: Johnny Rosenthal, Shauna Cross e.a. | Speelduur: 92 minuten | Genres: Komedie | Kijkwijzer: 12

Meer dan tien jaar na de grote kraak in Bad Santa, is Willie (Thornton) nog steeds de meest grove kerstman op aarde. Kerst viert hij het liefst scheldend, vechtend en dronken van de goedkope whisky. Als zijn boze kleine helper Marcus (Cox) vrijkomt uit de gevangenis en voorstelt om op kerstavond samen een liefdadigheidsinstelling te beroven, zegt Willie dan ook volmondig ja. Hoewel hij hier wel spijt van krijgt als blijkt dat zijn gestoorde moeder (Bates) ook meewerkt aan de roof. Een misdrijf als dit, met zulke geschifte criminelen, kan alleen maar enorm uit de hand lopen. Maar wel op de meest grove, krankzinnige en hilarische manier mogelijk!

Vervolgfilm

In 2009 noemde Billy Bob Thornton voor het eerst de mogelijkheid om een vervolg te maken op het in 2003 verschenen Bad Santa. De acteur ging er toen vanuit dat de film met Kerst 2011 uit zou komen, maar dat mocht niet zo zijn. In de jaren daarna meldden Miramax en The Weinstein Company zich voor dit vervolg, en was het de bedoeling om meerdere films te maken in de reeks. Pas in januari van dit jaar gingen de opnames van start, veel later dan gepland. Waarom precies is helaas niet bekend.

Eerste reacties

Bad Santa 2 is door de critici niet bepaald positief ontvangen. Op RottenTomatoes heeft de film gemiddeld een 4,1 en volgens de site keurt >75% van de critici hem af. Ook op Metacritic.com komt de film voorlopig niet verder dan een zeer magere 4,0.

Box office prestaties

Het origineel was in 2003 wat je een 'sleeper hit' noemt. De film verdiende toen bijna zestig miljoen dollar aan de box office, wat weinig mensen hadden zien aankomen. Dat kwam vermoedelijk deels doordat de film R-rated was en dat soort komedies in die tijd vrij zelden uitkwamen. Nu komt er dus een vervolg, dat mogelijk in de categorie 'vervolgen die niemand hoeft' valt. Er zijn dan ook geen gigantische verwachtingen van Bad Santa 2.

Er wordt in de VS uitgegaan van een openingsweekend van 10 miljoen dollar. Cumulatief zou Bad Santa 2 uitkomen op 34 miljoen dollar. Als je kijkt naar de internationale verdienste van Bad Santa (21,5% van het totaal), zou je kunnen concluderen dat dit vervolg buiten de Verenigde Staten misschien nog zo'n 6 of 7 miljoen dollar ophaalt. Dan komt deze in totaal uit op zo'n 40 miljoen, waarmee het de vraag is of dit vervolg wel winstgevend wordt. Tegelijk dient opgemerkt te worden dat dit vervolg vermoedelijk in meer landen dan het origineel gaat draaien.

Trivia

Brett Kelly was dertien jaar geleden ook al te zien in Bad Santa en keert nu, op 22-jarige leeftijd, terug. | Lauran Graham zou haar rol van Sue opnieuw vervullen, maar moest verstek laten gaan voor de Gilmore Girls-reboot van Netflix. | Billy Bob Thornton speelt de zoon van Kathy Bates. Die zou in het echte leven wel heel jong zijn geweest als ze hem had gekregen: het leeftijdsverschil is 7 jaar.



NieuwsFilm

meest populair