Nederlanders negeren Downloadverbod compleet

Nederlanders negeren Downloadverbod compleet

Veel mensen blijven gewoon illegaal in de weer.

RTL Nieuws meldt dat het downloadverbod weinig heeft uitgehaald tot op heden. Volgens een onderzoek, in opdracht van RTL uitgevoerd door DVJ Insights, downloadt nog steeds 14 procent van de Nederlanders op een illegale manier videocontent.

De grootste groep illegaal downloaders valt in de leeftijdklasse tot 34 jaar. De redenen zijn uiteenlopend. Zo'n 19 procent downloadt omdat het gratis is, 17 procent omdat de content nog niet in Nederland verkrijgbaar is en 13 procent zegt dat legale alternatieven te duur zijn.

BREIN-directeur Tim Kuik bevestigt dat de resultaten tegenvallen: "We zien geen daling in het uploaden en downloaden. De laatste cijfers zijn een jaar oud, daarin zit nog steeds een stijging. Dat komt zowel door het beschikbare aanbod als de kosten. Het blijft aanlokkelijk om het gratis te doen. Dankzij diensten als Spotify is wel een daling bij muziekdownloads."

Wel is er meer bewustzijn, aangezien 40 procent van de ondervraagden zegt te stoppen als er boetes worden uitgedeeld. Daartegenover staat 22 procent die zegt gewoon door te gaan en 10 procent zegt minder te gaan downloaden. Opvallend genoeg zegt 3 procent meer te gaan downloaden bij boetes. Voorlopig richt BREIN zich niet direct op illegale downloaders. Uploaders worden wel aangepakt.

RTL vroeg tevens om te kijken naar de legale alternatieven. Maar liefst 44 procent van de Nederlanders heeft een abonnement op een betaalde dienst. Netflix is met 25 procent de meest gebruikte service. Een kwart van de bevolking koopt weleens een dvd en 41 procent gebruikt diensten als omroep gemist.



NieuwsFilm

meest populair