'Ferrante Fever': docu over schrijfster Elena Ferrante in de maak

Een docu over haar werk, niet haar identiteit die achter het pseudoniem schuilgaat.

Auteur Elena Ferrante is het onderwerp van de nieuwe documentaire Ferrante Fever. Elena Ferrante, een pseudoniem van een Italiaanse schrijfster, maakte de afgelopen jaren naam en faam met haar vier Napolitaanse romans. In het Nederlands zijn ze uitgegeven als De geniale vriendin (2013), De nieuwe achternaam (2015), Wie vlucht en wie blijft (2016) en Het verhaal van het verloren kind.

De documentaire wordt gedraaid door schrijver, regisseur en producent Giacomo Durzi, die al filmde in Napels, Turijn, Florence en New York. Hij interviewde daarbij onder andere Amerikaanse auteurs Jonathan Franzen en Elizabeth Strout over hun enthousiasme voor Ferrante en haar boeken over een intense vriendschap tussen vrouwen, tegen de achtergrond van sociale veranderingen het in Italië van de jaren vijftig tot het heden.

Daarnaast interviewde Durzi onder meer Ann Goldstein, die Ferrante's boeken in het Engels vertaalde, en de Italiaanse schrijver Roberto Saviano en de Napelse filmmaker Mario Martone, die L'amore molesto baseerde op het boek Kwellende liefde . Durzi maakte eerder de documentaire SB, I knew him well over Silvio Berlusconi.

Durzi omschrijft de docu als een poging om reflectie op de redenen voor Ferrante's succes te stimuleren, zonder een roddeldocumentaire over haar onbekende identiteit te maken. Want de documentaire zal geen onderzoek zijn naar de ware identiteit van Elena Ferrante, een onderwerp dat dit jaar nieuws werd doordat journalist Claudio Gatti concludeerde dat de schrijfster in werkelijkheid de Italiaanse vertaler Anita Raja is. Raja reageerde daar niet op, de fans van Ferrante waren boos. Wel zal de docu een blik werpen of Ferrante's keus om anoniem te blijven.



NieuwsFilm

meest populair