Shailene Woodley brengt Thanksgiving protesterend door op indianenreservaat

Shailene Woodley brengt Thanksgiving protesterend door op indianenreservaat

Men wil in de buurt van het Standing Rock Sioux reservaat een oliepijplijn aanleggen.

Snowden's Shailene Woodley is een enthousiaste milieuactiviste. Één van de laatste strijden die ze voert gaat om een oliepijplijn, genaamd de Dakota Access Pipeline. Amerikanen willen het buizenstelsel in de buurt van indianenreservaat Standing Rock Sioux aanleggen. Inwoners van de VS, die niet onbekend zijn met hun donkere geschiedenis, trachten voor de inheemse Amerikanen te vechten middels protesten. Maandag 10 oktober eindigde dit echter in enkele arrestaties. Woodley (25 jaar) en 26 andere mensen gingen de cel in.

Eenmaal weer op vrije voeten gaat ze ijverig verder met protesteren. Haar laatste bijeenkomst vond vorige week donderdag plaats, tijdens Thanksgiving. Voor Amerikanen is het een nationale feestdag, voor indianen eerder een rouwdag. Niet alleen raakten zij vroeger hun land kwijt, ook hun volk nam hard af. Woodley werd ter plaatste geïnterviewd door TYT Politics. Zie de video hieronder.



De actrice uit de Divergent-filmserie legt uit dat Thanksgiving op school verkeerd wordt uitgelegd. "Als kinderen knipten we kartonnen plaatjes uit van pelgrims, feestmalen en kalkoenen. Maar geen van onze kinderen weet werkelijk wat de inheemse Amerikanen is aangedaan, dat westerlingen besloten om dit land te koloniseren, en wat indianen vandaag de dag nog steeds overkomt."

Ook vertelt ze dat de pijplijn oorspronkelijk ergens anders gebouwd zou worden: Bismarck, North Dakota. "Wat een gebied is waar veel blanke Amerikanen zitten. Toen de mensen uit Bismarck een breuk in de pijplijn vreesden, wat de betrouwbaarheid van hun water in gevaar zou brengen, verschoven ze de pijplijn naar het inheems Amerikaanse reservaat."

Woodley, die vergezeld werd door actrices Nikki Reed en Jane Fonda, eindigde resoluut: "Thanksgiving is gesticht na een massamoord. En toch staan we hier, omsingeld door agenten en scherpschutters met rubberen kogels. En eerlijk gezegd word ik er ziek van. Hier is geen excuus voor. Waar is iedereen? Waarom staat iedereen niet hier en zeggen ze er wat van?"

Een artikel van de New York Times beschreef dat de autoriteiten binnenkort het gebied groter gaan afzetten. Als er nog mensen na 5 december het privé-eigendom betreden dan zullen ze gearresteerd worden. Woodley bekende in oktober onschuldig te zijn aan de twee misdrijven waarvoor ze in hechtenis genomen werd, waaronder meedoen aan een opstand. Mocht ze schuldig bevonden worden, dan kan ze maximaal één maand celstraf krijgen en een boete van 1.500 dollar.

NieuwsFilm

meest populair