Divergent (2014)

What Makes You Different, Makes You Dangerous

Matige boekverfilming over een meisje in de toekomst dat in geen enkel hokje te plaatsen is. De actie is wel aardig, maar plotmatig is het armoeiig.
play

6,0 details

  • 139 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Romantiek
  • Sci-Fi
  • Mystery
  • Verenigde Staten
139 Min Verenigde Staten

Het verhaal speelt zich af in het futuristische Chigago. Beatrice (Woodley) is een van de vele tieners die op haar 16e één van de 5 facties moet kiezen waarin de stad verdeeld is: oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Uit een test moet blijken welke het beste bij haar past. Beatrice maakt aan de hand van de test haar keuze en krijgt in haar gekozen factie te maken met een heftige inweiding die het uiterste van haar vraagt.. maar niet alleen van haar! De concurrentie is groot, wie zal het halen en wie wordt voor eeuwig verbannen?

Regie
Neil Burger
Cast
Kate Winslet, Shailene Woodley, Miles Teller, Ashley Judd, Theo James, Zoë Kravitz, Jai Courtney, Ray Stevenson, Ansel Elgort, Maggie Q, Mekhi Phifer, Tony Goldwyn, Ben Lloyd-Hughes, Christian Madsen, Amy Newbold.
Budget
$ 85.000.000
Opbrengst
$ 288.747.895
Release
21.03.2014
Release NL
03.04.2014
Release DVD
12.08.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Neil Burger | Cast: Shailene Woodley (Tris), Theo James (Four), Ashley Judd (Natalie), Jai Courtney (Eric), Kate Winslet (Jeanine), Ray Stevenson (Marcus), Miles Teller (Peter), Maggi Q (Tori), e.a. | Speelduur: 139 minuten | Jaar: 2014

De jeugd heeft de toekomst. Deze aloude stelling gaat zeker op voor de filmwereld, al is de toekomst er dan vooral één van hoge recettes. Elke studio in Hollywood hoopt op een nieuwe succesvolle franchise als Harry Potter, Twilight of The Hunger Games, waaraan flink verdiend kan worden. De jeugdliteratuur tiert welig en biedt een populaire en haast onuitputtelijke inspiratiebron voor vertaling naar het filmdoek. Het probleem is alleen dat de kwaliteit van de jeugdboeken en de hiervan afgeleide verfilmingen nogal eens te wensen over laat. Bovendien lijken veel ideetjes van elkaar geleend te worden, wat ten koste gaat van de originaliteit. Divergent, de debuutroman uit 2011 van Veronica Roth, is het volgende project dat eraan moet geloven. En omdat we zo van vergelijken houden: het werkje van de jonge schrijfster kan worden omschreven als een combinatie van Harry Potter en The Hunger Games met een toefje Philip K. Dick.

We belanden in het Chicago van de toekomst, waar de zwaar veranderde maatschappij is onderverdeeld in vijf facties, groepen met ieder een bijbehorende kledingvoorschrift. Persoonlijkheid, vaardigheden en ambitie bepalen in welke groep zestienjarige pubers belanden. De achtergrond van je ouders hoeft hierbij niet allesbepalend te zijn, al word je wel min of meer geacht de kant van je afkomst uit te gaan. De onverschrokken Beatrice 'Tris' Prior valt moeilijk in een hokje te plaatsen. In een test waaruit moet blijken waar ze het best past, komt Tris als Afwijkend uit de bus, een zeldzame uitslag die erop neerkomt dat ze in meerdere groepen zou passen en die je maar beter geheim kunt houden. Tijdens de Kiesceremonie, die sterk doet denken aan de sorteerhoed van Harry Potter, besluit Tris zich aan te sluiten bij de Onverschrokkenen. Al snel is ze onderdeel van een intensieve training waarin ze leert vechten, springen, rennen en andere gevaarlijke stunts moet uithalen. De ontberingen van de training vallen het heldhaftige meisje zwaar.

alle artikelen (10)

Divergent Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Divergent

acties