Recensie

Divergent (2014)

Matige boekverfilming over een meisje in de toekomst dat in geen enkel hokje te plaatsen is. De actie is wel aardig, maar plotmatig is het armoeiig.

door Arjan Welles om 22:35 in RECENSIES
Divergent poster
Regie: Neil Burger | Cast: Shailene Woodley (Tris), Theo James (Four), Ashley Judd (Natalie), Jai Courtney (Eric), Kate Winslet (Jeanine), Ray Stevenson (Marcus), Miles Teller (Peter), Maggi Q (Tori), e.a. | Speelduur: 139 minuten | Jaar: 2014

De jeugd heeft de toekomst. Deze aloude stelling gaat zeker op voor de filmwereld, al is de toekomst er dan vooral één van hoge recettes. Elke studio in Hollywood hoopt op een nieuwe succesvolle franchise als Harry Potter, Twilight of The Hunger Games, waaraan flink verdiend kan worden. De jeugdliteratuur tiert welig en biedt een populaire en haast onuitputtelijke inspiratiebron voor vertaling naar het filmdoek. Het probleem is alleen dat de kwaliteit van de jeugdboeken en de hiervan afgeleide verfilmingen nogal eens te wensen over laat. Bovendien lijken veel ideetjes van elkaar geleend te worden, wat ten koste gaat van de originaliteit. Divergent, de debuutroman uit 2011 van Veronica Roth, is het volgende project dat eraan moet geloven. En omdat we zo van vergelijken houden: het werkje van de jonge schrijfster kan worden omschreven als een combinatie van Harry Potter en The Hunger Games met een toefje Philip K. Dick.

We belanden in het Chicago van de toekomst, waar de zwaar veranderde maatschappij is onderverdeeld in vijf facties, groepen met ieder een bijbehorende kledingvoorschrift. Persoonlijkheid, vaardigheden en ambitie bepalen in welke groep zestienjarige pubers belanden. De achtergrond van je ouders hoeft hierbij niet allesbepalend te zijn, al word je wel min of meer geacht de kant van je afkomst uit te gaan. De onverschrokken Beatrice 'Tris' Prior valt moeilijk in een hokje te plaatsen. In een test waaruit moet blijken waar ze het best past, komt Tris als Afwijkend uit de bus, een zeldzame uitslag die erop neerkomt dat ze in meerdere groepen zou passen en die je maar beter geheim kunt houden. Tijdens de Kiesceremonie, die sterk doet denken aan de sorteerhoed van Harry Potter, besluit Tris zich aan te sluiten bij de Onverschrokkenen. Al snel is ze onderdeel van een intensieve training waarin ze leert vechten, springen, rennen en andere gevaarlijke stunts moet uithalen. De ontberingen van de training vallen het heldhaftige meisje zwaar.

Het interessantste gedeelte omvat het eerste half uur, waarin nog veel onbekend is en uitgelegd moet worden. Een beetje schools en bedacht is het allemaal wel. We krijgen in hapklare brokken opgediend hoe het in de nieuwe wereld en een grotendeels verwoest Chicago reilt en zeilt. Het wordt echter ook omgeven door afgezaagde principes van een uitverkoren meisje annex buitenbeentje, het gevaar van conflict en lotsbestemming. Veel hangt hierbij af van de chemie tussen de mooie Tris en mooiboy Four, een trainer die zich aanvankelijk afstandelijk opstelt maar zich al snel persoonlijk tegen de opleiding van Tris aan gaat bemoeien. Welke kant het tussen de twee opgaat laat zich gemakkelijk raden. Hun vertolkers, de charismatische hoofdrolspelers Shailene Woodley en Theo James, krijgen zo alleen verrekt weinig substantieels in handen. De connectie tussen Tris en Four verhoogt het bakvissengehalte van een puberavontuur dat toch boven alles stoer en onpeilbaar probeert te zijn.

Plotmatig is het armoe troef. Het lijkt allemaal een opmaat naar wat groters en belangrijkers, maar wat dat dan moge zijn, wordt niet helemaal duidelijk. Vooral de volwassen rollen van factieleiders Ray Stevenson en Kate Winslet hangen er maar wat bij. Het verhaaltje leidt allemaal tot teleurstellend weinig en excessief geneuzel, al zijn de vele actiescènes die worden afgewerkt als levels in een spannend computergame nog best onderhoudend. Het potentieel van Divergent is best aanwezig, maar de regisseur van The Illusionist weet nog niet helemaal te overtuigen. Dit komt ook door het uitblijven van een afdoende uitleg van de verschillende bevolkingsgroepen, want naast de Onverschrokkenen komen eigenlijk alleen de Erudieten uitvoeriger aan bod. Misschien dat deze veel te lange opmaat wat meer op zijn plek valt bij het zien van de vervolgen Insurgent en Allegiant.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Annefleur

Avatar

Moet de film nog bewonderen.. maar het klopt dat er in deel 1 nog weinig duidelijk is. Eigenlijk zouden de 3 boeken samen een film kunnen zijn. In boek 2 wordt in ieder geval een hele hoop duidelijk.. daar moet je als filmkijker nog even op wachten!

YOLO

Avatar

Aan de soundtrack zal het niet liggen aangezien een nieuw nummer van Snow Patrol te horen is. Verder boert Tom Holkenborg lekker goed, want hij verzorgde samen met Hans Zimmer de musical score voor deze film.

mezoti

Avatar

Zondag de film gezien... heerlijk rustige zaal. Ik vond hem zeer de moeite waard. Had het boek gelezen, en ik moet zeggen dat ik het een goede verfilming vindt. Het heeft de spanning van het boek en de meest indrukwekkende scenes eruit ook en die komen precies zo op het doek als ik ze voor mij had gezien toen ik het boek las.

Er zijn niet veel boekverfilmingen die dat voor elkaar krijgen.

Blargon7

Avatar

Deze film had van mij best wel meer sterren mogen hebben. Als je the hunger games tof vond, kan je deze film ook wel waarderen. Niet zo goed, maar zeker niet 3 sterren slecht. Of misschien is het wel omdat ik er niet veel van verwachte. Na het zien van de trailer, dacht ik dat ze speciale krachten had en het de zoveelste superhero film was.

Ook de styling van alles was goed gedaan. Sober. Alles was vooral functioneel, geen snelle auto's of knappe staaltjes architectuur.... Zelfs de vormgeving van computerschermen, waar designers normaal compleet uit hun dak mee gaan met effecten en geluiden, was heel eenvoudig. Dat is best knap om je zo in te houden omdat het beter bij de sfeer past.

Ray.M

Avatar

De hele film 'uitgezeten'. Als je graag jonge dames in strakke pakjes over het scherm ziet dartelen. Zeker kijken. Het verhaal? Heu... Als je vind dat je 'er niet bij hoort' strak pakje aan en hard lopen. In de film helpt het om met de knapste gast... tja... Het vervolg zou je 'Adam en Eva' kunnen noemen... of toch niet? Och... wat doet het er toe... Of wel? Bekijk de affiche eens goed en je hebt alles wat ik niet mag verklappen. Of die acteurs rijzende sterren zijn zal de toekomst wel bepalen; maar ze zijn er nog zeker niet. Ik heb ergens horen murmelen dat er een vervolg zou zijn? Voor meer van hetzelfde trekt mijn lief wel een strak pakje aan. Daar mag ik aankomen zonder een rammeling te krijgen. Smiley face

Divergent

acties