Deze 'Hunger Games'-kloon kreeg 3 films, maar het vierde en laatste deel zal nooit verschijnen

Deze 'Hunger Games'-kloon kreeg 3 films, maar het vierde en laatste deel zal nooit verschijnen

Het laatste deel van de 'Divergent'-filmreeks werd net als bij 'The Hunger Games' gesplitst in twee films, maar de tweede kwam nooit uit.

De Divergent-filmreeks was net als de Hunger Games-films gebaseerd op boeken en was gericht op jongeren. De drie boeken - getiteld Divergent, Insurgent en Allegiant - zijn geschreven door Veronica Roth en werden alle drie verfilmd, of toch bijna helemaal. Want het derde deel van de reeks werd in twee gesplitst, net als bij de Hunger Games-films, maar het tweede deel is nooit uitgekomen.

De eerste film in de reeks, Divergent, kwam uit in 2014. Geregisseerd door Neil Burger, spelen Shailene Woodley en Theo James de hoofdrollen als Beatrice "Tris" Prior en Tobias "Four" Eaton. De film speelt zich af in de toekomst in een dystopisch en post-apocalyptisch Chicago, waar mensen zijn onderverdeeld in verschillende facties op basis van menselijke deugden. Beatrice Prior wordt gewaarschuwd dat ze Divergent is en dus nooit in een van de facties zal passen. Ze komt al snel te weten dat er een sinister complot broeit in de ogenschijnlijk perfecte samenleving.

Insurgent
In 2015 kwam het vervolg Insurgent uit, geregisseerd door Robert Schwentke, die ook de derde film regisseerde. Insurgent vindt plaats vijf dagen na het vorige deel en volgt nog steeds Tris Prior (Woodley) en Four (James). Ze zijn op de vlucht nadat ze een staatsgreep van factieleider Jeanine en de rest van haar factie hebben weten te ontwijken. Het factiesysteem in het post-apocalyptische Chicago staat op instorten en iedereen is wanhopig op zoek naar macht en antwoorden.

Ondanks dat de film gemengde en negatieve reacties kreeg van critici, beschouwden sommigen Insurgent als een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De film was commercieel een groot succes met een opbrengst van 52,2 miljoen dollar in het openingsweekend. De film verdiende wereldwijd 297,3 miljoen dollar terwijl de eerste film wereldwijd 288,9 miljoen dollar opbracht.

Allegiant
Al in 2014 was aangekondigd dat het derde deel van het verhaal, Allegiant, zou worden gesplitst in twee delen met het eerste deel getiteld Allegiant die uitkwam in 2016 en het tweede deel getiteld Ascendant die zou uitkomen in 2017.


Allegiant volgt opnieuw Tris en Four die samen met hun kleine groep vrienden over de muur ontsnappen die de stad omringt. Eenmaal buiten ontdekken ze echter nieuwe waarheden die hun allianties zullen veranderen en nieuwe bedreigingen introduceren.

Ascendant
Allegiant was uiteindelijk een flop en bracht wereldwijd maar 179.2 miljoen dollar op, het minste van de hele reeks. Er was heel wat kritiek op de beslissing om het verhaal in twee te splitsen en ook de cast was teleurgesteld in het verhaal. Zo uitte Woodley haar teleurstelling over de kwaliteit van Allegiant en beweerde dat ze bijna stopte met acteren na de achteruitgang van de franchise.


Mede-ster Zoë Kravitz, die ook in alle drie de films te zien is, uitte soortgelijke zorgen over de richting van Allegiant en de serie als geheel en zei: "Ik denk dat naarmate we verder gingen het verhaal echt verloren raakte en niemand echt meer wist wat we aan het doen waren".

Televisiefilm en spin-off serie
Doordat Allegiant geen succes was, werd besloten om het laatste deel Ascendant niet uit te brengen als bioscoopfilm maar als een televisiefilm die gevolgd zou worden door een spin-off serie. Beide projecten werden uiteindelijk stopgezet omdat er niet genoeg interesse was bij de originele cast, wat het einde van de franchise betekende. Hierdoor zullen we nooit een echt einde krijgen aan het verhaal.


Hoewel het vierde en laatste deel van de Divergent-filmreeks nooit zal verschijnen, kan je nog steeds genieten van de drie films die wel uitkwamen. Divergent is te zien op Prime Video, net als Insurgent en Allegiant. Je kan de drie films ook verkrijgen op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair