Ophef over verkrachtingsscène 'Last Tango in Paris'

Ophef over verkrachtingsscène 'Last Tango in Paris'

Hollywood reageert op regisseur Bernardo Bertolucci's recente onthullingen.

Onlangs dook een video uit 2013 op, waarin regisseur Bernardo Bertolucci uitweidde over de spraakmakende verkrachtingsscène in diens klassieke film Last Tango in Paris (1972). Bertolucci gaf toe dat hij en hoofdrolspeler Marlon Brando er samen toe over gingen om de acteerprestatie van Brando's tegenspeelster, de toen slechts 19-jarige Maria Schneider, nog extra te verhogen met dubieuze middelen waarvan zij vooraf geen weet had.

Met een pakje boter als glijmiddel simuleerde Brando de verkrachting, waar Schneider allerminst om kon lachen. De actrice heeft sindsdien meerdere keren laten weten dat het incident zonder haar goedkeuring plaatsvond en veel weg had van een daadwerkelijke aanranding. 'Het was eigenlijk verschrikkelijk voor Maria, omdat ik haar niet vertelde wat we van plan waren', sprak Bertolucci.

Hoewel de video alweer een paar jaar oud is, komt de pijnlijke waarheid over de scène nu pas naar buiten. In de filmindustrie heeft men geen goed woord over voor het gedrag van Bertolucci en Brando. Er gaan stemmen op om de regisseur al zijn prijzen af te nemen en om hem zelfs strafrechtelijk te vervolgen. Diverse beroemdheden hebben via Twitter nu hun afschuw over het voorval uitgesproken.

'Aan alle mensen die dol zijn op deze film - jullie zien een 48-jarige man een 19-jarige verkrachten. De regisseur plande de aanval. Misselijkmakend.', tweette Jessica Chastain. Evan Rachel Wood, die onlangs zelf aangaf voorheen verkracht te zijn, deelde haar tweet en voegde toe 'Helemaal mee eens. Dit is hartverscheurend en belachelijk. Die twee zijn hele zieke geesten als ze dachten dat dat oké was.' Ava DuVernay (Selma), die zich al jaren hard maakt voor vrouwenrechten, veroordeelde het voorval eveneens. 'Als regisseur kan ik dit amper bevatten. Als vrouw verafschuw ik het, walg ik ervan en ben ik er woedend over.'

Chris Evans deelde die mening en zei 'Wauw, ik zal nooit meer op dezelfde manier naar deze film, Bertolucci of Brando kijken. Dit is meer dan walgelijk. Ik ben woedend.' Vervolgens merkte Anna Kendrick op dat Schneider zelf hier in 2011 al melding van had gemaakt, maar dat toen niemand het serieus leek te nemen, tot Kendricks afkeuring.

Of de ophef over de verkrachtingsscène gevolgen zal hebben voor Bertolucci valt nog te bezien. De inmiddels 75-jarige regisseur doet het tegenwoordig kalm aan en heeft sinds 2012 geen film meer gemaakt. Voor Brando en Schneider zullen er hoe dan ook geen consequenties zijn, beiden zijn onderhand al overleden.



NieuwsFilm

meest populair