Bernardo Bertolucci klaart commotie rond 'Last Tango in Paris'-verkrachtingsscène op

Bernardo Bertolucci klaart commotie rond 'Last Tango in Paris'-verkrachtingsscène op

Volgens de Italiaan is het een groot misverstand.

De 76-jarige Italiaanse filmmaker Bernardo Bertolucci kreeg dit weekend de schrik van zijn leven toen hij en wijlen acteur Marlon Brando van alle kanten bestookt werden door negatieve berichten. Een interview waar hij drie jaar geleden aan deel nam verscheen onlangs in videovorm op YouTube. Daarin legt hij details uit rondom de verkrachtingsscène die in de film Last Tango in Paris uit 1972 plaatsvindt. Men haalde hieruit dat hij samen met Brando achterbakse plannen had gemaakt waar tegenspeelsters Maria Schneider niet van op de hoogte was. Volgens Bertolucci gaat het allemaal om een groot misverstand.

In de scène verkracht het karakter van Brando die van Schneider en past daarbij boter toe als glijmiddel. Bertolucci onthulde in het interview dat hij samen met Brando besloot om dat niet aan Schneider te vertellen, zodat haar reactie reëler zou worden. Mensen denken nu echter dat Schneider niets van de complete verkrachtingsscène af wist, maar enkel de boter was nieuw voor haar.

Bertolucci: "Voor de laatste keer wil ik dit belachelijke misverstand ophelderen dat alsmaar wereldwijd persberichten voortbrengt over 'Last Tango in Paris.' Enkele jaren geleden vroeg iemand mij details rondom de beruchte boter scène. Ik gaf aan, hoewel misschien niet duidelijk, dat ik met Marlon Brando besloot om Maria niet te informeren dat we boter gingen gebruiken. We wilden haar spontane reactie op het onjuist toepassen van boter. Daar ligt het misverstand. Iemand dacht, en denkt, dat Maria niet van het bijkomende geweld ingelicht was. Dat is onjuist! Maria wist ervan omdat ze het script had gelezen, daarin was alles omschreven. Het idee van boter was het enige nieuwtje."

Bekendheden zoals Jessica Chastain, Evan Rachel Wood en Chris Evans hebben o.a. laten weten gechoqueerd te zijn door het nieuws. Bertolucci hoopt dat zijn laatste uitspraak het verhaal opheldert. Eerder vertelde de regisseur dat Schneider op hem en Brando boos was na de scène. Dat vertelde de actrice, die in 2011 overleed aan de gevolgen van kanker, zelf ook aan de Daily Mail.



NieuwsFilm

meest populair