Zeven Marilyn Monroe-klassiekers in EYE

Zeven Marilyn Monroe-klassiekers in EYE

Waaruit blijkt dat ze naast sekssymbool ook een slimme comédienne en serieuze actrice was.

EYE vertoont in december en januari zeven Marilyn Monroe-klassiekers die haar kwaliteiten als actrice laten zien.

EYE is filmpartner van de tentoonstelling 90 Jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, die vanaf 1 oktober te bezoeken is. In 2016 zou Marilyn Monroe 90 jaar zijn geworden. Zij staat nog altijd vooral bekend vanwege haar schoonheid, sensualiteit en erotiek. De zeven films in EYE laten zien dat Monroe ook een briljante comédienne en serieuze actrice was.

Marilyn Monroe is altijd populair gebleven en uitgegroeid tot een waar icoon. Ook al duurde haar filmcarrière maar kort (weinig langer dan een decennium), ze was alom aanwezig in film, literatuur, fotografie en kunst. Zoals het werk van Andy Warhol, Norman Mailer en Billy Wilder laten zien.

Haar imago als seksbom, über-blondine en fotomodel maakte haar immens populair, maar leverde haar ook tal van vooroordelen op. En dit beeld van Marilyn Monroe ontnam het zicht op een actrice die er alles aan deed om in haar vak serieus genomen te worden. Wie beter kijkt ziet een goede comédienne en een moderne actrice met een naturalistische stijl.
 
De zeven films:


Niagara (Henry Hathaway, 1953)
Gentlemen Prefer Blondes (Howard Hawks, 1953)
How to Marry a Millionaire (Jean Negulesco, 1953)
The Seven Year Itch (Billy Wilder, 1955)
Bus Stop (Joshua Logan, 1956)
Some Like it Hot (Billy Wilder, 1959)
The Misfits (John Huston, 1961)

NieuwsFilm

meest populair