Blu-Ray Review: Star Trek 50th Anniversary Collection

Blu-Ray Review: Star Trek 50th Anniversary Collection

We bekijken voornamelijk de 'Star Trek: The Original Motion Picture Collection.'

Regie: Robert Wise (I) | Nicholas Meyer (II & VI) | Leonard Nimoy (III & IV) | William Shatner (V) | Cast: William Shatner (James T. Kirk), Leonard Nimoy (Spock), DeForest Kelley (Leonard McCoy), James Doohan (Montgomery Scott), George Takei (Hikaru Sulu), Nichelle Nichols (Nyota Uhura), Walter Koenig (Pavel Chekov) e.a. | Bioscooprelease: 1979 - 1991

Star Trek bestaat dit jaar 50 jaar en gedurende 2016 werd dit bekroond met een dertiende film: Star Trek Beyond. De franchise bestaat ondertussen uit vele producties voor uiteenlopende kanalen, zoals tv, film en games. Het begon allemaal in 1966 met een tv-serie die na drie seizoenen werd gecanceld vanwege te matige kijkcijfers. Na herhalingen wist de serie wel een hit te worden en dit leidde onder meer tot zes films met dezelfde cast. Onlangs verscheen de verzamelbox Star Trek 50th Anniversary Collection met de originele serie, de animatieserie en de zes films. De films belichten we op FilmTotaal; de review voor de series vind je op SerieTotaal.

De eerste film, geregisseerd door Robert Wise, verscheen in 1979. Ondanks een matig ontvangst kwam de film uit de kosten en met een beperkter budget werd de franchise-klassieker The Wrath of Khan opgeleverd door Nicholas Meyer. Daarna verschenen nog vier vervolgen, waarvan alleen het vijfde deel The Final Frontier erg mager werd ontvangen en zwak presteerde.

Hieronder de trailers voor de eerste film, Star Trek: The Motion Picture (1979), en de zesde en laatste film, Star Trek VI - The Undiscovered Country (1991).




Film: Star Trek 50th Anniversary Collection - Star Trek: The Original Motion Picture Collection | Discs 7 x Blu-Ray | Retail release: november 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 / 2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby TrueHD 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5053083097288 | Met dank aan: Universal Pictures

De complete Star Trek 50th Anniversary Collection bestaat uit 30 schijven. De Star Trek: The Original Motion Picture Collection bevat zeven discs. De filmbox zit ingestoken in een stevige kartonnen en fraai vormgegeven zwart/gouden luxe cassette, waarop de zeven bemanningsleden in silhouette staan vormgegeven. Naast de box met de series zit er in de cassette een speciale '50 Year Star Trek - Starfleet insignia pin' en een mapje met 'collectible art' van ontwerper Juan Ortiz. Dit blijken zes simpele prints te zijn met art-work voor de zes speelfilms.

Bekijk de afbeelding
De zes Star Trek-films

De filmbox bevat de zes films en een bonusdisc Star Trek: The Journey to the Silver Screen. De films zijn al eens op Blu-Ray verschenen, dus deze tref je (met een ander schijf-printje) aan in de box. Er is één uitzondering. De schijf van The Wrath of Khan bevat namelijk zowel de in 2016 verschenen Director's Cut als de bioscoopversie. Het verschil in tijd is slechts 3,5 minuut, maar de fans wachtten al jaren op een release van de regisseursversie die door de nodige fans als de 'betere' wordt gezien. De mensen die graag ook de Director's Cut van Star Trek: The Motion Picture hadden gezien worden helaas teleurgesteld.

Bekijk de afbeelding
Bonusdisc: Star Trek: The Journey to the Silver Screen

De afzonderlijke schijven van de zes films bevatten allemaal het nodige bonusmateriaal en de ware fan heeft deze al eens door zitten spitten, aangezien de films afzonderlijk al eens op Blu-ray zijn verschenen. De bonusdisc Star Trek: The Journey to the Silver Screen bevat een vijfdelige documentaire, bestaande uit:

> The New Frontier: Resurrecting Star Trek
> Maiden Voyage: Making Star Trek: The Motion Picture
> The Genesis Effect: Engineering The Wrath of Khan
> The Dream is Alive: The Continuing Mission
> End of an Era: Charting the Undiscovered Country

Deze "exclusieve" documentaires zijn allen compleet nieuw, al staat 'The Genesis Effect: Engineering The Wrath of Khan' ook op een eerdere (buitenlandse) Blu-ray uitgave van de Director's Cut van The Wrath of Khan. Met een speelduur van bijna 2,5 uur krijg je behoorlijk wat extra informatie over de originele (film)wereld van Star Trek en de vertaling van tv naar film.

Beeld

Ondanks dat The Motion Picture uit 1979 stamt, zou je dit slechts beperkt veronderstellen op basis van de fraaie beeldkwaliteit. De films zijn 'remastered' en dit is duidelijk te zien. Er zijn geen fouten meer te ontdekken en van ruis of andere storende zaken is geen sprake. De kleuren zijn doorgaans erg constant en tonen ook zeer modern. De scherpte is soms van een hedendaags niveau, al zijn er shots die niet helemaal de juiste HD-scherpte laten zien. De visuele effecten zijn uiteraard gedateerd, maar dit past helemaal bij de oude Kirk en zijn Starfleet collega's. De beeldkwaliteit van de HD-uitgaven van de zes films wijkt overigens niet of anders slechts beperkt van elkaar af en dit toont aan dat er zeer veel energie is gestoken in de opgelapte transfer.

Geluid

Alle films hebben een Dolby TrueHD 7.1 geluidstrack en dit geeft nogmaals aan dat er flink wat aandacht is besteed aan de uitgaven. Het geluid klinkt behoorlijk modern, maar zo modern als het 'remastered' beeld is, is het geluid niet. Dit kan simpelweg komen doordat de acteurs in vooral de vroege films nog wat stijfjes praten. Ook de muzikale ondersteuning en de geluidseffecten zijn ruim voldoende, maar de echte vooruitgang zit wel in de beeldweergave.

De toekomst van Star Trek-films

Na de zesdelige filmserie met de originele cast verschenen vier The Next Generation-films en tot op heden drie "Reboot"-films, met dit jaar het sterk ontvangen Star Trek Beyond. Veel castleden van de huidige reeks hebben contracten voor nog een film en Chris Hemsworth zou terugkeren als Kirks vader George. In Beyond is Anton Yelchin, die in juni overleed, voor het laatst te zien als het personage Pavel Chekov. Voor het vervolg wordt de rol niet hercast.

Hieronder een blik op die "toekomst" met de trailer van Star Trek Beyond van regisseur Justin Lin:



NieuwsFilm

meest populair