Celebrity

Donnie Yen over het spelen van een blinde in 'Star Wars: Rogue One'

De acteur moest vervelende ooglenzen dragen.

door FilmTotaal om 09:24 in Celebrity
Krijgskunstenaar Donnie Yen is de volgende castlid van Star Wars: Rogue One die uitgebreid interviews is aangegaan over zijn tijd op de set en meedoen aan het filmuniversum. In de film van Gareth Edwards kruipt Yen in de huid van Chirrut Îmwe - een spirituele krijger die zich bij de Rebellen schaart. Zij nemen het op tegen Darth Vader en het Galactische Keizerrijk. De beste man, geboren op de maan Jedha, is echter ook blind. Iets waar Yen zelf om vroeg, maar achteraf misschien een beetje spijt van heeft.

"Het was lastig. Lastiger dan ik had verwacht," vertelde hij aan People, want de contactlenzen die hij moest dragen maakten hem bijna even blind als het karakter dat hij speelt. "Hoe vind je het vertrouwen om de uitvoering van het personage te volbrengen, wanneer je het vermogen verliest om persoonlijk te zijn? En hoe reageer je op andere acteurs?"

Volgens de in Hongkong geboren acteur kostte het hem een hele week om aan zijn nieuwe lichaamsbewegingen en gezichtsuitdrukkingen te wennen. Voor de lenzen gold hetzelfde. "Tijdens het acteren met Felicity Jones kon ik haar bijvoorbeeld niet in de ogen kijken. Daardoor bespeurde ik geen emotie of reactie. Ik moet recht kijken, want ik kan niets zien. Het kan opeens voorkomen dat ik naar één punt staar. Uitdrukkingsloos."

Ook voelden de lenzen niet erg comfortabel. "Ondanks de technologieën uit Hollywood kon ik ze niet langer dan drie uur dragen. En met elk uur raakten de ogen zo geïrriteerd, dat ik het niet meer kon verdragen." Yen werd vervolgens gedwongen een half uur pauze te nemen, voordat hij de lenzen weer moest indoen. "En zelfs met die pauze raken de ogen helderheid kwijt, omdat ze zich overbelasten. Dus dat moest ik allemaal doorstaan: irriterende ogen en het vermogen om niet duidelijk te kunnen zien. Niet echt een aangename werkwijze."

Nochtans is de acteur blij in de film te zitten: "Laat ik het zo zeggen, na een acteercarrière van dertig jaar had ik nooit verwacht in 'Star Wars' te zitten. En hier ben ik dan." De film draait sinds vandaag in de Nederlandse bioscoopzalen.

NieuwsFilm

meest populair