Blu-ray

Blu-ray recensie: 'The Red Turtle'

Prachtig debuut van Michael Dudok de Wit in luxe editie te koop.

door Jim Pedd om 13:36 in Blu-ray
Regie: Michael Dudok de Wit | Cast: - | Release: 7 juli 2016 | Speelduur: 80 minuten
Nederlands/Brits regisseur Michael Dudok de Wit beleefde afgelopen zomer een zeer succesvol debuut. Hij maakte samen met Studio Ghibli en Wild Bunch een indrukwekkend verhaal over een man die strandt op een afgelegen eiland, en daar een grote rode schildpad ontmoet. Het was een film zonder dialoog, wat hem des te indrukwekkender maakt.

Dat The Red Turtle indrukwekkend is, merken we ook aan de recensie van onze recensent Thierry Verhoeven. Hij geeft de film maar liefst vier sterren en prijst het feit dat The Red Turtle je op alle manieren onderdompelt in de gedachtewereld van zijn hoofdpersoon, zonder dialoog. De muziek is volgens Thierry prachtig en het is een mooie kijkervaring. Thierry is daarin allerminst de enige, want de film van Dudok de Wit werd bekroond met de Special Prize in de Un Certain Regard-sectie van Cannes.

» Filmtotaal mocht Dudok de Wit interviewen. Dat interview kan je hier lezen.


Media: 1x Blu-ray | Video: 16:9/1.85:1 | Audio: DTS-HD Master Audio 5.1 | Ondertiteling: - | Retail release: 30 november 2016 | EAN: 5-407003-48089 | Met dank aan: Lumière
Deze luxe editie van The Red Turtle wordt aangeleverd in een slipcover. Het gaat om een mooi, blauw ontwerp, met voorop in rode letters de titel. Als je de Blu-ray keepcase uit de hoes haalt, tref je een gewone verpakking aan, die er verder - mede dankzij de slipcover - erg net uitziet. Als je de schijf in de speler doet, krijg je een eenvoudig menu. Je kiest de taal en gaat vervolgens meteen over op de film. Aansluitend kan je de twee extra korte films bekijken.

Beeldkwaliteit

The Red Turtle is een animatiefilm, wat meteen betekent dat er veel vrije keuzes gemaakt kunnen worden op gebied van kleur. Dat zie je ook in de film terug, die erg sfeervol is om naar te kijken en een hele aparte tekenstijl heeft. Het geheel komt goed tot zijn recht op televisie en ziet er mooi uit. Randen zijn scherp, hoewel sommige achtergronden erg 'vlak' lijken. Storen doet dat niet door het schilderachtige.

Audio

We schreven het al eens: The Red Turtle bevat geen dialoog, enkel muziek en omgevingsgeluiden. Die klinken goed uit de luidsprekers en komen dan ook goed tot hun recht. Het is daarom een mooie uitgave, met sterke audio.

Extra's

Meegeleverd met The Red Turtle wordt nog veel meer inhoud in de luxe editie. Het gaat om een VPRO-documentaire en twee korte films. De film is zonder extra's al de moeite van het kopen waard, maar dit maakt het alleen maar beter.

VPRO-documentaire: Het verlangen van Michael Dudok de Wit is een documentaire van een uur, gemaakt door de VPRO die laat zien hoe Dudok de Wit en een team van zo'n dertig tekenaars The Red Turtle maakten.

Korte film: Father & Daughter is de korte film waarmee Dudok de Wit in 2001 een Oscar en een BAFTA won. Centraal staat een vader die zijn dochter gedag zegt, waarna zij ouder wordt en ernaar begint te verlangen om haar vader weer terug te zien.

Korte film: The Aroma of Tea is een korte film van zo'n drie minuten die in 2006 uitkwam. Hierin zien we een klein, rond object door verschillende landschappen bewegen.

Mooie luxe uitgave van een Nederlands product

Michael Dudok de Wit mocht voor Studio Ghibli de film The Red Turtle maken. De animatiefilm ziet er erg apart uit en vertelt een emotioneel verhaal, zonder dialoog te gebruiken. Het eindproduct komt goed tot zijn recht op deze luxe Blu-ray uitgave, met twee extra films en een lange documentaire. Meer dan de moeite waard voor de fan van Ghibli.2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

kratoskismb

Avatar

Vrijwel alles van ghibli is briljant. Aanrader!

nieuwslaatste nieuws

meest populair