Filmcritici in China krijgen de schuld van tegenvallende box office

Filmcritici in China krijgen de schuld van tegenvallende box office

Voor het eerst in tien jaar was er nauwelijks groei.

De Chinese filmindustrie kende het afgelopen decennium fantastische groei, waar menig filmproducent jaloers van wordt. Dertig procent groeiden de box office opbrengsten elk jaar gemiddeld, maar daar kwam dit jaar verandering in. Uit het niets groeiden de opbrengsten ineens praktisch helemaal niet. Het heeft in China geleid tot een zoektocht naar de reden hiervoor en die lijkt volgens de Communistische Partij te liggen in filmkritiek.

Professionele critici worden in de People Daily, spreekbuis van de Communistische Partij, flink bekritiseerd. In een redactioneel valt te lezen dat critici "venijnige en onverantwoordelijke" recensies geschreven hebben om aandacht te krijgen en de filmindustrie serieus te beschadigen. Vooral de sites Douban en Maoyan, Chinese varianten van RottenTomatoes, zouden "verrassend lage" scores hebben voor nieuwe films.

Zo kreeg Matt Damon-vehikel The Great Wall een score van slechts 4,9 van 10. Aan de box office verdiende de film slechts 64,7 miljoen dollar, minder dan verwacht werd. Chinese filmcritici zouden hier de schuld aan hebben met hun "onverantwoordelijke kritiek".

Uit het commentaar op critici is al een belangrijke verandering voortgekomen: Maoyan publiceert ineens alleen nog maar de cijfers van 'gewone' filmkijkers. Daardoor staan de cijfers ineens veel hoger: nu scoort The Great Wall aldaar een 8,4.

De grote vraag in het Chinese publieke debat is nu wat er moet gebeuren met de filmkritiek. Sommige filmkijkers vinden de integriteit van onafhankelijke critici belangrijk en anderen stellen dat de belangen van de industrie niet beschadigd mogen worden.



NieuwsFilm

meest populair