Events & Festivals

IFFR kondigt de eerste Deep Focus-titels aan

Inclusief nieuwe films van Ulrich Seidl, Hong Sang-soo, Angela Schanelec, Lav Diaz en Albert Serra, plus retrospectieven rondom Jan Nemec en Su Hui-yu.

door Kaj van Zoelen om 14:15 in Events & Festivals
International Film Festival Rotterdam (IFFR) maakt het eerste deel van de selectie van Deep Focus 2017 bekend. In Deep Focus, een van de vier programmasecties van het festival, stelt IFFR scherp op de cinema zelf, in al haar diversiteit, met retrospectieven, masterclasses, compilaties en tal van andere verschijningsvormen. Filmkunst in de volle breedte.

Naast het hoofdprogramma Signatures bestaat de sectie Deep Focus uit de programmaonderdelen Regained, het eenmalige programma Nuts & Bolts en retrospectieven gewijd aan Jan Němec en Su Hui-yu. Nieuw is het onderdeel Frameworks, een aparte selectie kunstenaarsfilms, als onderdeel van Signatures.

Signatures

In Signatures presenteert IFFR nieuw werk van gevestigde makers, auteurs en festivalveteranen. Van Lav Diaz' in Venetië bekroonde The Woman Who Left tot Albert Serra's  La mort de Louis XIV en Ulrich Seidls nieuwste film, Safari. Festivalveteraan Hong Sang-soo is ook weer van de partij met zijn nieuwste, Yourself and Yours.

Bijna tien jaar na  Historias Extraordinarias, nadert de voltooiing van Mariano Llinás´ nieuwe epische project. Het eerste deel van La Flor, dat uit twee afzonderlijke delen bestaat, beleeft zijn internationale première tijdens het festival. Angela Schanelec keert ook terug naar het festival met haar Der traumhafte Weg.

Signatures: Frameworks


Onder de noemer Frameworks vertoont IFFR films gemaakt door beeldende kunstenaars. De films komen net zo goed tot hun recht in de filmzaal als in een museale ruimte en hebben de hedendaagse kunst als referentiekader. Blikvangers zijn onder meer de poëtische fotomontage Ascent van Fiona Tan, de conceptuele detective-film Where is Rocky II? van Pierre Bismuth en de verstilde Jungle Book-remake Die reine Notwendigkeit van mediakunstenaar David Claerbout, die in wereldpremière gaat op het festival.

Regained

In het programmaonderdeel Regained wordt nieuw licht geworpen op bestaand filmmateriaal, aan de hand van gerestaureerde klassiekers, films over film, experimenteel werk en installaties. John Torres' People Power Bombshell: Diary of Vietnam Rose geniet zijn internationale première tijdens IFFR. Deze reconstructie van een nooit afgewerkte film beleef je als een koortsachtige trip die metafoor staat voor de Filipijnse natie en haar trauma's.

Met Conner's Crossroads and The Exploding Digital Inevitable brengt de Amerikaanse filmarchivaris Ross Lipman een live performance rondom Bruce Conner's notoire film Crossroads, die nucleaire explosies deed versmelten met minimal music. Zes namen uit de Belgische kunstscene bogen zich over amateurfilms voor het project Homeless Movies, dat zijn internationale première beleeft op het Schouwburgplein in speciale éénpersoons filmcabines.

Retrospectief Jan Němec

IFFR brengt het meest omvangrijke retrospectief  van Jan Němec ooit samengesteld. Naast bekende klassiekers toont het programma zelden vertoond werk uit de periode van Němec' ballingschap, dat vijftien jaar duurde. Bestaande uit fictiefilms, documentaires, korte films en televisiefilms weerspiegelt het programma de enorme diversiteit van het oeuvre van de Tsjechische filmmaker. Heart Beat 3D (2010), nog nauwelijks vertoond experimenteel werk, beleeft zijn internationale première in Rotterdam, evenals zijn laatste film The Wolf of Royal Vineyard Street (2016).

Su Hui-yu: The Midnight Hours

Terwijl zijn nieuwste film Super Taboo geselecteerd is voor de Tiger Competition for Short Films, presenteert IFFR ook een kort programma met eerder werk van de Taiwanese kunstenaar. Su Hui-yu: The Midnight Hours biedt een overzicht van zijn recente hypnotische videowerk, over wat mensen zoal ondernemen in de uren nadat de klok middernacht heeft geslagen. Bestaande uit voornamelijk festivalpremières, toont het programma Su Hui-yu's onderzoek naar late-night televisie en hoe media, technologie en sociale omgangsvormen menselijk gedrag vormen.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair