Events & Festivals

IFFR maakt selectie Big Screen Competition 2017 bekend

Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert de voor de Big Screen Award 2017 genomineerde films.

door Kaj van Zoelen om 11:25 in Events & Festivals
Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) maakt bekend welke 8 films zijn genomineerd voor de Big Screen Award 2017.

Naar de prijs dingen onder andere mee: Chez nous, het hoogst actuele verkiezingsdrama van Lucas Belvaux (38 Témoins), en het intelligente en ontroerende Marjorie Prime van Tiger Award-jurylid Michael Almereyda. Een film met glansrollen van Lois Smith, John Hamm, Geena Davis en Tim Robbins.

Alle acht genomineerde films zijn wereld-, internationale of Europese premières.

In de Big Screen Competition bepaalt een publieksjury welke film het verdient om in de Nederlandse bioscopen te worden uitgebracht en aangekocht door NPO voor uitzending op televisie door VPRO.

Daarnaast is aan de award een geldprijs voor de filmmaker verbonden. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000.
 
De selectie van de Big Screen Competition 2017 bestaat uit:

A Hustler's Diary (Ivica Zubak, Zweden, 2017)
De acties van crimineel Metin zijn - net als de troosteloze Zweedse decors waarin zijn leven zich afspeelt - gehuld in grijstinten. Hij heeft grootse dromen over beroemd worden, maar helaas komt de werkelijkheid regelmatig en bruut als een kopstoot tussenbeide.
 
Chez nous (Lucas Belvaux, België/Frankrijk, 2017)
In het noorden van Frankrijk krijgt een populaire, toegewijde verpleegkundige van een extreemrechtse partij de kans zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap.
 
Donkeyote (Chico Pereira, Spanje/Duitsland/GB, 2017)
Manolo wil de Trail of Tears lopen, de route die de Cherokee-indianen aflegden voor hun gedwongen herplaatsing naar Oklahoma. Maar de 73-jarige Andalusiër heeft chronische artritis, spreekt geen Engels, en... hoe krijgt hij zijn trouwe ezel Gorríon de VS in?
 
Lemon (Janicza Bravo, VS, 2017)
Openingsfilms van het IFFR. Isaac Lachmann is veertig. Zijn acteercarrière zit in het slop, hij is een grote teleurstelling voor zijn familie en tot overmaat van ramp verlaat zijn blinde vriendin hem. Dit was niet de bedoeling.

Marjorie Prime (Michael Almereyda, VS, 2016)
Fascinerende film over identiteit en geheugen, liefde en verlies. In de nabije toekomst, vol kunstmatige intelligentie, heeft de 86-jarige Marjorie gesprekken met een hologram dat eruitziet als haar overleden man.
 
Pop Aye (Kirsten Tan, Singapore, 2017)
Een gedesillusioneerde architect denkt Pop Aye, de olifant uit zijn jeugd, te hebben teruggevonden in de straten van Bangkok. Samen beginnen ze aan een reis met als eindbestemming het dorp waar ze opgroeiden.
 
The Last Painting (Chen Hung-i, Taiwan, 2017)
Gelaagde thriller over politiek, kunst en moord. Een student en politiek activist wordt de nieuwe huisgenoot van een teruggetrokken schilder. Hij is bruusk en gedesillusioneerd, zij vol hoop.
 
Family Life (Alicia Scherson/Cristián Jiménez, Chili, 2017)
Om indruk te maken op alleenstaande moeder Paz doet eenzame huisoppasser Martín alsof de woning en de gezinsfoto's van hemzelf zijn. Liegen gaat hem goed af, maar wat als het ware liefde is?

De winnaar van de VPRO Big Screen Award wordt bepaald door een vakkundige publieksjury. De uitreiking vindt plaats op vrijdag 3 februari tijdens de Awards Ceremony in de Willem Burgerzaal van de Doelen in Rotterdam.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair