20th Century Women slotfilm IFFR 2017

Het Internationaal Film Festival Rotterdam sluit af met de nieuwste film van Mike Mills, met Anette Benning

Kaj van Zoelen 12 januari 2017 13:50 in Events & Festivals
Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) sluit op zaterdag 4 februari de 46ste editie af met de Europese première van de Amerikaanse film 20th Century Women van Mike Mills
 
20th Century Women is een portret van de vijftienjarige Jamie, die wordt opgevoed door zijn excentrieke moeder en twee jongere vrouwen.

Het is een liefdesbrief aan de mensen die ons opvoeden en de jaren die ons vormen. Annette Benning (American Beauty) ontving voor haar glansrol als moeder van Jamie een Golden Globe-nominatie. Andere rollen zijn voor Greta Gerwig (Frances HaJackie) en Elle Fanning (The Neon Demon, Somewhere), Billy Crudup (Spotlight, Almost Famous) en de jonge Lucas Jade Zumann. De film werd genomineerd voor een Golden Globe Award in de categorie Best Motion Picture - Musical or Comedy.
 
Festivaldirecteur Bero Beyer over 20th Century Women: "We zijn bijzonder blij met het liefdevolle als sfeervolle 20th Century Women  als slotfilm van het IFFR. Regisseur Mills schetst met humor, emotie en een tikkeltje weemoed een visuele ode aan vouwen van toen, weergaloos vertolkt door onder meer Annette Benning, en weet ons daarmee tegelijk een spiegel voor het houden van de huidige tijd."

Filmmaker Mike Mills (1966, Verenigde Staten) richtte in 1996 samen met Roman Coppola het productiebedrijf The Directors Bureau op. Veel van zijn korte films en documentaires zijn vertoond op IFFR. Mills is ook grafisch ontwerper, fotograaf en regisseur van reclames en muziekvideo's.

Mills maakte muziekvideo's en ontwierp platenhoezen voor artiesten als Air, Yoko Ono en Pulp. Met Thumbsucker (2005) maakte hij zijn speelfilmdebuut als regisseur. In 2010 volgde Beginners, goed voor een Oscar voor acteur Christopher Plummer. 20th Century Women is Mills' derde speelfilm. 

NieuwsFilm