Alles over 'Moonlight'

Alles over 'Moonlight'

Gevoelig drama dat een van de grote kanshebbers voor de Oscars is.

Een van misschien wel de beste films van dit jaar gaat in première deze week: Moonlight. Het drama schrikt er niet voor terug een zeer gevoelig en onderbelicht onderwerp in de Verenigde Staten te bekijken en draait vanaf 26 januari in de bioscopen. Natuurlijk is Moonlight slechts een van de vele films die deze week in première gaan, ons overzicht met alle tips vind je hier.

MoonlightBekijk de afbeelding
Regie: Barry Jenkins | Cast: Mahershala Ali (Juan), Shariff Earp (Terrence), Duan Sanderson (Azu), Alex R. Hibbert (Little), Janelle Monáe (Teresa) e.a. | Scenario: Barry Jenkins | Speelduur: 111 minuten | Genre: Drama | Kijkwijzer: 12

Moonlight volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

De wortels van Moonlight

Moonlight werd door Tarell Alvin McCraney bedacht toen hij nog op de toneelschool zat. Hij maakt er een kort verhaal van, dat in 2013 onder de titel In Moonlight Black Boys Look Blue ingeleverd werd bij het Borscht Film Festival in Miami. Dat concentreert zich op het in de markt zetten van werken van regionale kunstenaars, die een cinematische identiteit op willen bouwen.

Het oorspronkelijke stuk van McCraney draait om de relatie van een jonge knul in Miami met een lokale drugsdealer, die later een soort surrogaatvader voor hem wordt. Het eindigt allemaal in tragedie. Op dat verhaal borduurden McCraney en filmmaker Barry Jenkins voort, bij het schrijven van het script van Moonlight.

De grootste verandering die Jenkins aanbracht, is het uitbreiden van het verhaal. In plaats van een specifiek moment in het leven van hoofdpersoon Chiron te nemen, draait het verhaal nu om drie momenten in diens leven, elk even belangrijk als het andere. En daarin vormt drugsdealer Juan nog altijd de belangrijkste persoon.

Eerste reacties

Moonlight geldt als een van de belangrijkste kanshebbers voor de Oscars. Recent won de film bijvoorbeeld de Golden Globe voor de beste dramafilm en de verwachting is dat het drama die overwinning ook weet door te trekken naar andere prijzengala's. Mocht dat niet lukken, is er nog altijd de spetterende 9 die de film heeft op RottenTomatoes, waar 98 procent van de recensenten positief is. "Moonlight gebruikt het verhaal van één man om een opvallend en briljant gevormde blik op levens te geven, die veel te weinig in de bioscopen getoond wordt."

Box office prestaties

Hoeveel Moonlight gekost heeft is niet helemaal zeker, maar bedragen van zo'n vijf miljoen dollar gaan rond. Daarmee is het nu al een succes, want op moment van schrijven verdiende de film alleen al in de Verenigde Staten meer dan vijftien miljoen dollar. Gezien de uitzonderlijk positieve reacties, kan het bijna niet anders, of Moonlight weet ook in andere landen veel geld te verdienen.

Trivia

Er is een scène waarin Juan Little leert zwemmen. Dat leert hij ook echt op dat moment, want toen de productie van start ging wist Alex R. Hibbert (Little) echt niet hoe je moet zwemmen. | Actrice Naomie Harris nam haar rol op in drie dagen tijd, tussen haar persronde voor Bond-film Spectre door. | De opnames duurden slechts 25 dagen.



NieuwsFilm

meest populair