IFFR Dagtip: Three

IFFR Dagtip: Three

Meesterlijke actiefilm vol spanning, schietscènes, spektakel én spiritualiteit.

Three is een spectaculaire actiefilm met een spirituele dimensie, Johnnie To's handelsmerk. Een crimineel schiet zichzelf in het hoofd en een rechercheur en dokter strijden om zijn lot en om hun eigen filosofische inzicht. De spanning loopt hoog op terwijl de maatjes van de misdadiger het ziekenhuis infiltreren.

Johnnie To is één van de grootste regisseurs ter wereld. Hoewel To in allerlei genres thuis is (en onder andere de beste romantische komedies van de 21ste eeuw maakt), staat To internationaal vooral bekend vanwege zijn bijzondere actiefilms, zoals Exiled, Drug War of Throw Down. Aan de ene kant is het jammer dat alleen zijn misdaadfilms het westen bereiken, aan de andere kant is het eigenlijk een evenement als één van zijn films ons kleine land bereikt. Three is dat zonder enige twijfel.

De afgelopen twintig jaar vertelt To als geen ander zijn verhaal visueel, via vloeiende camerabewegingen, scherpe composities en montage. In Three zet To die in om een spiritueel en moreel dilemma uit te werken. De politieman, de dokter en de bankovervaller in het ziekenhuisbed denken allemaal controle te hebben of te kunnen krijgen over de situatie.

De rechercheur denkt dat als hij de misdadiger ondervraagt hij diens handlangers kan arresteren en de zaak kan oplossen. De dokter denkt dat zij de levens van haar patiënten altijd in haar handen heeft. De crimineel denkt zijn lot te beheersen door hen tegen elkaar uit te spelen, om tijd te winnen tot zijn maten hem komen halen.

Allemaal maken ze een moment mee waarop ze realiseren dat ze de illusie van controle moeten loslaten. Dat kans en toeval een belangrijke rol in het leven spelen, zoals dat vaak het geval is in de films van Johnnie To. Is het niet prachtig dat dit kwartje voor allen valt, tijdens een uitgebreide schietscène in een ziekenhuis vol miraculeuze gebeurtenissen?


Donderdag 26 januari: 16:00 - 17:28 in Pathé 6.
Vrijdag 27 januari: 22:00 - 23:38 in Pathé 4.
Zaterdag 28 januari: 22:15 - 23:43 in De Doelen - Willem Burger Zaal.
Dinsdag 31 januari: 22:15 - 23:43 in KINO 4.

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2017 pagina voor meer verslaggeving.



NieuwsFilm

meest populair