The Party and the Guests [IFFR2017]

Jan Nemecs politieke satire is nog altijd scherp en grappig.

Regie: Jan Nemec | Cast: Ivan Vyskocil (Hostitel) Jan Klusák (Rudolf), Jiri Nemec (Josef) Pavel Bosek (Frantisek) Karel Mares (Karel), Evald Schorm (Manzel) e.a. | Speelduur: 71 minuten | Jaar: 1966

A Report on the Party and the Guests is een sterke satire op de Tsjechische samenleving van vlak voor de Praagse Lente van 1968. Ondanks dat regisseur Jan Nemec beweerde dat zijn absurdistische komedie niet bedoeld was als politiek statement.

Jan Nemec was een van de pioniers van de Tsjechische New Wave uit de jaren 1960 en een sleutelfiguur in de Oost-Europese avant-garde cinema. Nemec overleed in 2016. Het IFFR staat stil bij zijn dood met een uitgebreid retrospectief. Binnen zijn oeuvre is A Report on the Party and the Guests een sleutelwerk.

De komedie begint met een groep mensen die héél veel praten maar niks te zeggen hebben. Door flarden van conversaties aan elkaar te plakken alsof het één doorlopend gesprek tussen mensen is, creëert Nemec meteen een unieke wereld. Die hij vervolgens gebruikt om de draak te steken met een politiek én sociaal systeem van onderdrukking, én de spot te drijven met de mensen die daarin meegaan in plaats van ertegen in opstand te komen.

De enige "held" van de film is een man die juist weinig zegt. Hij accepteert het nieuwe, bizarre regime van opgelegd plezier niet en wordt daarom opgejaagd door de wel gelukkige feestbeesten. Dat kan het collectief niet accepteren. Een collectieve onderdrukking wordt verhuld wordt door het collectieve nepgeluk, collectieve collaboratie en collectieve zelfdeceptie. Dus moet de eenling opgepakt worden, want hoe lang kan die massale schijn opgehouden worden als niet iedereen doet alsof het leuk is?

Nemec zei zelf dat er geen politieke boodschap in zijn film zat, maar het is niet moeilijk om het hele verhaal als scherpe, soms hilarische allegorie te zien voor het communistische regime in Tsjechië halverwege de jaren zestig. De gastheer van het feest lijkt niet voor niets op Lenin.



Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2017 pagina voor meer verslaggeving.



NieuwsFilm

meest populair