HEIS (Chroniques) [IFFR2017]

HEIS (Chroniques) [IFFR2017]

Bijzonder project over meerdere platformen.

Regie: Anaïs Volpé | Cast: Anaïs Volpé (Pia), Emilia Derou-Bernal (Malik), Akéla Sari (Moeder), Mattieu Longuatte (Sam), Alexandre Desane (de sporter) e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2016

Een crossmediaproject, perfect voor de millennial. Zo laat HEIS zich het best omschrijven. Het is deels een serie, maar deels een film. Gisteren keek ik tijdens het IFFR de film, HEIS (Chroniques), de Nederlandse première daarvan en aanwezig waren onder meer regisseur Volpé en enkele castleden.

In basis draait HEIS om de jonge vrouw Pia van in de twintig, gespeeld door Volpé zelf, die terug naar haar ouderlijk huis gaat. Het einde van een relatie en het uitblijven van grote resultaten van haar werk als kunstenares, zorgen daarvoor. Terwijl ze knokt voor haar bestaan als kunstenares, zoekt Pia naar onafhankelijkheid. Dat in weerwil van haar tweelingbroer, die thuis is blijven wonen en niet wil dat Pia weer weg gaat.

Maar afgezien van die basis is HEIS veel diepgaander en behandelt het alle thema's die komen kijken bij deze zoektocht naar onafhankelijkheid en de problemen die daarmee gepaard gaan. Waar de film kijkt naar hoe zwaar het is om afscheid te nemen van het beschermend ouderlijk huis, vooral als je ouders dromen hebben opgegeven voor jouw geluk, is die sterk, maar de andere thema's komen veel minder sterk uit de voeten.

Bekijk de afbeelding
Het acteerwerk in HEIS is misschien wel de reden waarom hij zo realistisch over komt. Pia's moeder, gespeeld door de onlangs overleden Akéla Sari, is zo nu en dan onzeker, vooral als ze in het kader van het project van Pia voor de camera zit. En als Pia ruziet met haar broer, is dat bijzonder echt. Het is daardoor een film die voor je gevoel soms op het randje loopt van echtheid.

Waar HEIS begon als serie, bleek Volpé zoveel materiaal ter beschikking te hebben, dat ze er uiteindelijk deze film bij maakte. De twee complementeren elkaar en om die reden is gedurende het festival ook On the Wall te zien in KINO, tussen 11:00 en 20:30. De afleveringen van de serie duren gezamenlijk 80 minuten.

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2017 pagina voor meer verslaggeving.



NieuwsFilm

meest populair