Virtual reality film 'Ashes To Ashes' geselecteerd voor speciaal programma Berlinale

En wordt binnenkort beschikbaar voor publiek via apps. Bekijk hier alvast de trailer.

Kaj van Zoelen 9 februari 2017 11:22 in Video
De korte virtual reality (VR) film Ashes To Ashes is geselecteerd voor het Internationale Filmfestival van Berlijn 2017 als onderdeel van de European Film Market (EFM).

Dit speciale programma selecteert de beste en meest spraakmakende VR- en 360° films van het afgelopen jaar en presenteert deze aan filmmakers en overige bezoekers van de EFM. Ashes To Ashes is het enige Nederlandse project dat geselecteerd werd door de medeorganisator van het programma, de Berlijnse productiestudio INVR.SPACE.

Binnenkort vindt de release van Ashes To Ashes plaats via de app van AVROTROS, We Share VR en Jaunt VR. De film zal dan ook beschikbaar zijn voor het publiek via iOS en Android. Zie hier de trailer:Nederland is een voorloper als het gaat om ontwikkelingen op het gebied van virtual reality. maar het maken van VR-films staat nog in de kinderschoenen. De technologie is nog nieuw en kostbaar en dus ook het productieproces. Het vereist daarnaast ook een nieuwe beeldtaal. 

Benjamin de Wit, executive producer van Ashes To Ashes en oprichter van de VR Days Europe, vatte daarom het plan op om samen met AVROTROS en Submarine Channel een experiment te doen in VR en om de mogelijkheden van virtual reality te definiëren. Tijdens dit avontuur bundelden drie regisseurs met verschillende achtergronden hun krachten: Ingejan Ligthart Schenk, ervaren theaterregisseur, Jamille van Wijngaarden, een filmregisseur met goed gevoel voor stijl en Steye Hallema, de eerste regisseur in Nederland die zich specialiseert in VR-films. Scenarist Anne Barnhoorn (Gouden Kalf voor Aanmodderfakker) werd gerekruteerd voor het scenario van deze film.

Het resultaat is de korte VR fictiefilm Ashes To Ashes: een surrealistische tragikomedie over een slecht functionerend gezin dat de laatste wens van hun pas gestorven grootvader moet uitvoeren. De film is opgenomen in één lange take, waarbij het de makers gelukt is door middel van de theatrale enscenering, de cinematografische stijl en het doordachte sounddesign het originele scenario in VR te verfilmen.

NieuwsFilm