Filmwereld protesteert tegen de arrestatie van regisseur Oleg Sentsov

Filmwereld protesteert tegen de arrestatie van regisseur Oleg Sentsov

Bij de vertoning op de Berlinale van 'The Trial: The State of Russia VS Oleg Sentsov' werd geprotesteerd tegen Sentsovs opsluiting.

Agnieszka Holland, Volker Schlöndorff, andere filmmakers, de European Film Academy en Amnesty International hielden tijdens de première van The Trial: The State of Russia VS Oleg Sentsov op het Filmfestival van Berlijn, waar de film deel uitmaakt van Berlinale Special, samen met de 650 bezoekers borden omhoog voor de vrijlating van de regisseur. 

In het gesprek na afloop van de film, dat geleid werd door EFA vice-voorzitter Mike Downey, stelde regisseur Askold Kurov: "Het maken van deze film is een verhaal over solidariteit," er aan toevoegend dat hij hoopt dat de film Oleg minder abstract maakt. Terwijl de nicht van de filmmaker weinig reden had tot optimisme, benadrukte zijn avocaat Dimitri Dinze dat als de internationale campagne doorgaat "deze het wettelijke regiem in Rusland in beweging zal brengen." Onder luid applaus zei EFA voorzitter Agnieszka Holland: "Oleg heeft ons nodig maar wij ook Oleg. Zijn moed is van grote betekenis in tijden als deze, misschien nog meer dan twee jaar geleden!"

In mei 2014 werd de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov, die de Euro Maiden protesten in Kiev steunde en zich uitsprak tegen de inlijving van de Krim door Rusland, door de veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) in zijn huis in Simferopol (Krim) gearresteerd. 

Meer dan een jaar later en aan het eind van wat Amnesty International beschrijft als "een oneerlijk proces voor een militaire rechtbank", werd Oleg Sentsov veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor het plegen van misdaden "van terroristische aard".   

In zijn documentaire onderzoekt Askold Kurov de waarheid achter dit politieke showproces. Na afloop van de voorstelling was een Q&A waaraan ook EFA voorzitter Agnieszka Holland, Oleg Sentsovs nicht Natalya Kaplan en zijn advocaat Dimitri Dintze deelnamen.

NieuwsFilm

meest populair