Amerikaanse bioscoopeigenaars in actie tegen Donald Trump

Amerikaanse bioscoopeigenaars in actie tegen Donald Trump

Met '1984' als symbool.

Het is nu wel duidelijk dat allerlei bekendheden in Hollywood zich tegen Donald Trump verzetten. Talloze sterren lieten zich al negatief uit over de nieuwe President, maar nu laten ook 90 onafhankelijke bioscopen in de Verenigde Staten op 4 april een screening van de film 1984 zien, uit protest tegen Trump. Op deze manier willen ze hun ongenoegen uiten over de plannen van de President om de overheidssteun aan culturele organisaties en kunstprojecten flink te verminderen.

De film 1984 is gebaseerd op het boek van George Orwell. De beroemde dystopie is een visie op de westerse wereld anno 1984, waarin het individu ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind. Het boek was bedoeld als een waarschuwing tegen totalitaire regimes, zoals nazi-Duitsland en Stalins Sovjet-Unie. In de film brengt Winston Smith (gespeeld door de pas overleden John Hurt) verslag uit over zijn leven onder het totalitair regime van Big Brother.

De organisatie achter de screenings liet zich er als volgt over uit: ''Orwells voorstelling van een regering die zijn eigen waarheden verzint is nu meer relevant dan ooit tevoren. Iedereen moet luisteren en we krijgen een angstig en kwaadaardig beeld van buitenlanders voorgeschoteld. Wij zijn voorstander van een vrije meningsuiting en we geloven dat iedereen gelijk is. Met deze film willen we dus het publiek aansporen zich te verzetten en niet alles klakkeloos te accepteren maar zich te verdedigen en op te komen voor hun rechten''.

Er is trouwens een gerede kans dat de film toch wat geld in het laatje zal gaan brengen; het boek blijkt de afgelopen weken namelijk weer erg populair en dat valt niet geheel toevallig samen met uitspraken na de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse President Donald Trump. Een groot deel van de opbrengst van de film zal gedoneerd worden aan goede doelen.



NieuwsFilm

meest populair