Blu-ray

Blu-Ray Review: De Held

De derde boekverfilming van Menno Meyjes in korte tijd.

door Bram de Groot om 17:45 in Blu-ray
Regie: Menno Meyjes | Cast: Monic Hendrickx (Sara), Fedja van Huêt (Jacob), Daan Schuurmans (Anton), Thijs Boermans (Mich), Suus de Nies (Mo), Susan Visser (Judith), Hans Croiset (Herman) e.a. | Speelduur: 95 minuten | Bioscooprelease: 03.11.2016 | Recensie FT: 2,5 sterren

Na de boekverfilmingen De Reünie (2015) en Het Diner (2013) verscheen van Menno Meyjes afgelopen jaar De Held, opnieuw een verfilming van een boek. Dit keer liet Meyjes zich inspireren door het werk van Jessica Durlacher. Met namen als Monic Hendrickx, Fedja van Huêt, Daan Schuurmans en Susan Visser verscheen afgelopen september De Held in de bioscoopzalen. Dit nadat de film al het Nederlands Filmfestival 2016 opende. Na een wat wisselend ontvangst liep ook het bioscooppubliek de zalen niet plat.

In De Held (FT Stercijfer = 4,3), goed voor een omzet van slechts ruim een ton, is Sara Silverstein net met haar familie teruggekeerd uit LA. Ze is nooit in aanraking gekomen met geweld, dus als haar zoon zich aanmeldt bij de US Marines voelt Sara zich machteloos en verpletterd. Dan wordt ze aangevallen door een vreemde man en komt haar vader plotseling te overlijden. Als vlak daarop haar gezin slachtoffer wordt van een gewelddadige inbraak, bereikt de dreiging een hoogtepunt. Houdt dit alles verband met het mysterieuze oorlogsverleden van haar vader? Sara moet de familiegeschiedenis ontrafelen om te ontdekken wie hen bedreigt en tegelijkertijd een manier vinden om haar familie bij elkaar te houden.

De film, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van ruim een miljoen uit het Nederlands Filmfonds, verscheen onlangs op een Blu-ray disc, uitgegeven door Dutch FilmWorks.


Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: februari 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: Nederlands DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8719372003084 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Dutch FilmWorks

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van De Held zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. Bij het opstarten van de Blu-ray schijf verschijnen het DFW logo, de kijkwijzer (12 jaar) en de trailers van Soof 2, De Reünie en Kenau. Een hoofdmenu geeft toegang tot de extra's en de ondertiteling.

Beeld

Dutch FilmWorks levert een schaf af met een nette beeldkwaliteit. De kleuren zien er hedendaags uit en deze lijken niet of slechts beperkt bewerkt. De flashbacks zijn in het zwart-wit. Verder is de scherpte van een hoog niveau en is het beeld vrij van storende zaken zoals onnodige ruis of andere onvolkomenheden. Mooi!

Geluid

De geluidstrack (standaard DTS-HD) is netjes, met voldoende ruimte voor omgevingsgeluiden. Van echte surround effects is echter geen sprake. De muzikale ondersteuning is vaak intens en is aangeleverd door Merlijn Snitker, de componist die ondertussen al tien jaar filmmuziek verzorgd voor heel wat Nederlandse titels. Prima track.

Bonusmateriaal

Cast De Held: Zeer korte feauturette waarin de cast van De Held even aan het woord komt. Vooral veel positieve woorden over elkaar.
De Begrafenis: Opnieuw een korte video waarin ingezoomd wordt op de opnames van de begrafenis van de vader.
Camera & Steadicam: Een iets technischere extra die inzoomt op de steadicam operator Erwan van Buuren. Erg aardig, maar opnieuw kort. Er wordt ook gesproken over een shot van zo'n 7 tot 10 minuten. Leuk!
De Tegenkracht: Een blik op het personage van Daan Schuurmans; het ultieme kwaad volgens de acteur.
De Regisseur: In 2 minuten een blik op de regisseur, Menno Meyjes. Er wordt gekeken hoe hij aan het werk gaat. Uiteraard met woorden van de filmmaker en scenarist zelf en Schuurmans, die in twee eerdere films van Meyjes te zien is.
Roeien: Een blik op de scène waarin geroeid wordt. Er zijn trainingen gegeven door roeikampioen Marit van Eupen.
Nieuw Talent: Een blik op de jongere acteurs die te zien zijn in de film, met Thijs Boermans (Mich) en Suus de Nies (Mo).

Nette Nederlandse misdaadfilm; prima schijf

Menno Meyjes levert met De Held een nette Nederlandse misdaadfilm af, zeker door de rol van Daan Schuurmans. Ondanks dat de film niet op alles goed scoort, is De Held zeker een van de betere Nederlandse titels van het afgelopen jaar. Naar verluidt werkt Meyjes nu aan de biopic Close Enough, over de bekende fotograaf Robert Capa en zijn relatie met collega Gerda Taro, tijdens de Spaanse burgeroorlog. De Blu-ray uitgave van De Held is een opvallend nette schijf van DFW, met prima beeld en geluid en een prima reeks extra's.1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

rick511

Avatar

Nooit gehoord van deze film.
De cast lijkt mij niet verkeerd

NieuwsFilm

meest populair