Recensie

De Held (2016)

Ondanks de gedreven psychopatenrol van Daan Schuurmans ontstijgt de verfilming van Jessica Durlachers roman nooit de middelmaat.

door Jelle Fastenau om 22:33 in RECENSIES
De Held poster
Regie: Menno Meyjes | Cast: Monic Hendrickx (Sara), Fedja van Huêt (Jacob), Daan Schuurmans (Anton), Thijs Boermans (Mich), Suus de Nies (Mo), Susan Visser (Judith), Hans Croiset (Herman) e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2016

Menno Meyjes begon zijn carrière in de filmwereld als scenarist voor een aantal grote Hollywood-producties, maar op eigen bodem lijkt hij tegenwoordig de smaak van de Nederlandse boekverfilming te pakken te hebben. Na eerder Menno Kochs Het Diner en Simone van der Vlugts De Reünie geregisseerd te hebben, is dit jaar Jessica Durlachers De Held aan de beurt. Buiten het feit dat alle drie films tot het thrillergenre behoren, valt er nog een andere gemeenschappelijke factor te bekennen: Daan Schuurmans. In De Held laat hij zich van zijn naarste kant zien, met een gedreven psychopatenrol.

De Joodse Sara Silverstein verhuist met haar gezin van Los Angeles terug naar Nederland om dichter bij haar ouders te zijn. Bij terugkeer verloopt het familiediner aanvankelijk wat stroef - vooral door het aanhoudende gemopper van haar bejaarde vader - maar zo gauw zoon Mich zijn intrede doet lijkt alles weer pais en vree. Voor even dan, want al gauw spreekt de voice-over een onheilspellende belofte uit: “Dit is de allerlaatste keer dat de volledige familie Silverstein gelukkig bij elkaar aan tafel zal zitten.” De aanstichter voor alle ellende die zal volgen, is een mysterieuze belager die een geschiedenis met de familie lijkt te hebben.

Meyjes laat de kijker voortdurend gissen naar wat de aanleiding kan zijn voor alle terreur die de familie Silverstein te verdragen krijgt. Grootvader Herman lijkt een traumatisch jeugdgeheim voor zich te houden, dat via flashbacks regelmatig steeds iets verder wordt uitgelicht. Het is een aardige manier om de kijker bezig te houden met het mysterie, maar die aanpak heeft ook een keerzijde: voor een thriller komt de film helaas maar erg traag op gang.
Het helpt ook niet mee dat het hoofdpersonage gaandeweg steeds meer ergernis op weet te wekken. Monic Hendrickx werkt vooral op de zenuwen als een wat zeurderig, hysterisch slachtoffer, die de bedreigingen aan haar adres vooral blijft ontkennen in plaats van het hoofd te bieden. Bovendien doet haar te uitleggerige voice-over vaker kwaad dan goed. Daan Schuurmans is daarentegen uitstekend als de geheimzinnige belager van het gezin, en weet als intimiderende psychopaat de film van - de toch iets te vaak ontbrekende - spanning te voorzien.

Via de wat moeizame balans tussen flashbacks en voortgang in het verhaal, wordt langzamerhand duidelijk hoe de verborgen trauma's uit het verleden hun weerslag vinden op het nageslacht. Op zich zitten hiermee een aantal interessante thema's in De Held verborgen, over wraak, angst, schuldgevoelens, oorlogsverwerking en weerbaarheid. Helaas gunt Meyjes de kijker niet al te veel tijd om deze thema's tot zich te nemen, aangezien hij in de finale de zaken op een bijzonder gehaaste en ongeloofwaardige wijze afraffelt. Wat meer structuur en samenhang hadden deze verfilming goed gedaan.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Wallyuitede

Avatar

Het is maar goed, Jelle dat ik me realiseer dat jouw recensie slechts de mening is van 1 persoon. Vanuit het perspectief van 1 individu die waarschijnlijk heel veel veel films heeft gezien en van daaruit denkt dat hij verstand heeft van films. Maar dat is net zo onwaar als de man die al 20 jaar voetbalt en denkt dat hij goed kan voetballen, haha. Een gemiddelde bioscoopbezoeker die onbevooroordeeld naar De Held gaat kijken krijgt heel veel moois voor zijn geld: een geloofwaardig verhaal, creatieve shots, romantiek, onverwachte plotwendingen, professioneel acteerwerk, erotiek, geloofwaardige dialogen, bloedstollende spanning en niet te vergeten: humor! Ik heb als niet-filmkenner met mijn vriendin erg genoten van De Held

Loikoiboil

Avatar

Negeer Wally die uit Ede komt, die internetgek geeft al toe dat hij geen verstand heeft. Iedereen met een beetje een gezond verstand, weet dat deze film tegenvalt. Tuurlijk kan iemand die 20 jaar voetbalt een aardig balletje trappen. Wally, ga zo door zou ik zeggen, dan promoot je de films die normaal gesproken geen kijkers krijgen.

Wallyuitede

Avatar

Lees vooral goed wat Loikoiboil te melden heeft. Hij vindt De Held tegenvallen, net als Jelle. En hij vindt dat iedereen met gezond verstand dat ook zou moeten vinden, maar dat is toch onzin? Kijken jongeren niet heel anders dan ouderen? Kijken filmfanaten ook niet anders dan mensen die af en toe een bioscoop bezoeken? Kijken fans van Daan Schuurmans ook niet anders? En liefhebbers van Nederlandstalige films dan? Of mensen die vanuit hun vak of liefhebberij zelf bezig zijn met het maken van films? Vanuit het perspectief van Loikoiboil en Jelle valt hij tegen, maar er zijn talloze perspectieven te bedenken waaruit hij helemaal niet tegenvalt, zoals vanuit het mijne. Ik heb er met mijn vriendin onbevooroordeeld naar gekeken en wij vonden hem mooi. Maar wat zegt dat over de film? Volgens mij niks.
En gekke Loikoiboil, ik ben totaal niet bezig met promoten, dat laat ik over aan professionals die daar natuurlijk flink voor betaald krijgen...

SunChaser

Avatar

veel slechter dan dit wordt het niet

acties