Blu-Ray Review: Tonio

Blu-Ray Review: Tonio

Misschien wel de beste Nederlandse film in jaren. In ieder geval de aangrijpendste.

Regie: Paula van der Oest | Cast: Pierre Bokma (Adri), Rifka Lodeizen (Mirjam), Chris Peters (Tonio), Stefanie van Leersum (Jenny), e.a.| Speelduur: 97 minuten | Bioscooprelease: 13.10.2016 | Recensie FT: 4,5 ster

Afgelopen jaar wist Paula van der Oest opnieuw indruk te maken. Na de Oscarnominatie voor Zus & Zo (2001) was ze meer recent in beeld met titels als Black Butterflies (2011), The Domino Effect (2011) en uiteraard Lucia de B. uit 2014. In 2016 was het raak met Tonio, een film gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2011 van A.F.Th. van der Heijden. Het aangrijpende drama werd door de Nederlandse filmjournalisten verkozen tot de beste Nederlandse film van 2016 en bleek de Nederlandse inzending voor de Oscars. Aan de bioscoopkassa was er ook succes. Er werd 1,1 miljoen euro opgehaald.

In Tonio (FT Stercijfer = 7,1) wordt de 21-jarige Tonio van der Heijden op 23 mei 2010 door een auto geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt. Het leven van zijn ouders, die hun zoon op de intensive care zien overlijden, verandert drastisch. Zijn bestaan laat een fantoompijn achter bij zijn ouders, die in alles om hen heen en in henzelf aan hem herinnerd worden. Ze rouwen, maar moeten ook proberen te voorkomen dat hun eigen levens in een neerwaartse spiraal van verdriet terechtkomen.

Het drama, goed voor een subsudie van $1,3 miljoen uit het potje van het Nederlands filmfonds, werd onlangs door September Film uitgegeven op Blu-ray.

Bekijk de afbeelding
Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: februari 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: Nederlands Dolby Digital 2.0 | Ondertitels: Frans, Engels | EAN: 8712609607642 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: September Film

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Tonio zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. Bij het opstarten van de Blu-ray schijf verschijnen een waarschuwing, het logo van September Film en de kijkwijzer (12 jaar). Daarna springt het hoofdmenu in beeld.

Beeld

September Film levert wat betreft het beeld een redelijke schijf af. De kleuren zijn overwegend warm tijdens de avondscènes en overdag doen ze natuurlijk aan, al soms wat flets. De scherpte is ook goed aanwezig, zowel op afstand en in de close-ups. Het camerawerk van Guido van Gennep is op momenten erg fraai en daarom is het extra fijn dat deze High Def-versie degelijk tot goed uitpakt.

Geluid

Het geluid bij deze film is opvallend genoeg een DTS-HD 2.0 track, volgens de case. Dit blijkt echter geen DTS-HD te zijn, maar een Dolby Digital stereotrack te zijn. Aangezien we in dit geval niet te maken hebben met een actiefilm vol geluidseffecten is dit niet zo heel erg, maar dit had vermoedelijk gewoon een DTS-HD 5.1 track kunnen zijn. Het gevolg is een wat mat geluid. Het kan komen doordat de acteurs soms wat onverstaanbaar praten, maar soms zijn ze amper te verstaan. Helaas is er geen Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Bonusmateriaal

Het hoofdmenu toont dat er alleen wat trailers zijn toegevoegd als bonusmateriaal. De eerste is van het Nederlandse oorlogsdrama Riphagen en daarna volgen beelden van Toni Erdmann en de documentaire The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years. Hieronder een interview met acteur Chris Peters over zijn aandeel in de film, bij Pauw:


Aangrijpend en een aanrader! Basic schijf

Mensen die klagen dat er geen mooie Nederlandse speelfilms verschijnen, mogen voorlopig weer even in een hoekje gaan zitten. Tonio is opnieuw een knappe en aangrijpende film van Paula van der Oest en de cast doet wat er gedaan moet worden: acteren op hoog niveau. Al met al een aanrader. De Blu-ray uitgave is basic; het beeld en geluid zijn redelijk tot goed en er zijn geen extra's.



NieuwsFilm

meest populair