Culturele diversiteit is standaard bij Cinemasia

Zie en ervaar diverse Aziatische culturen en smaken en de Nederlandse connectie daarmee bij Cinemasia 2017.

Deze week start de 10e editie van het CinemAsia Film Festival, het festival dat een breed beeld geeft van de hedendaagse Aziatische cinema en verhalen over Azië.

Zoals in iedere editie, worden er tijdens het festival ook Nederlandse films over Azië en Aziatische diaspora vertoond, van makers met diverse culturele achtergronden. Culturele diversiteit is standaard bij CinemAsia.

Niet alleen films uit Azië, maar ook films uit Nederland over Azië en Aziatische diaspora zijn onderdeel van het filmprogramma. Zo is de Nederlandse documentaire My Father's Choice van Yan Ting Yuen te zien; een persoonlijke documentaire waarin de regisseur de levensgeschiedenis van haar vader koppelt aan de drastische ontwikkelingen in China van de afgelopen vijftig jaar. Yan Ting Yuen is aanwezig voor Q&A's na de vertoningen.

CinemAsia FilmLAB: aandacht voor opkomend talent


CinemAsia biedt met haar eigen talentontwikkelingsprogramma FilmLAB ieder jaar een aantal jonge filmmakers de kans een korte Aziatische diaspora film te maken, die in première gaat op het CinemAsia Film Festival. FilmLAB ondersteunt de filmmakers in het productieproces met een financiële bijdrage, mentorschap en diverse filmfaciliteiten. Volgende week gaan twee nieuwe Nederlandse films in première: Pricetag van Myrthe Nymph Wai en Liefde van Enang Wattimena..

Pricetag gaat over een winkelmedewerker in een Chinese supermarkt, wiens verloofde uit een traditioneel, welvarend Chinees gezin komt met strenge ouders. Financieel doet Jeffrey tekort aan de eisen van zijn schoonouders. In Liefde doet Enang navraag naar een familiefoto uit voormalig Nederlands-Indië. Op de foto staat ook zijn betovergrootmoeder uit Atjeh. Zijn moeder vertelt hem dat dit niet de foto is die zij vroeger in bezit hadden. Van die foto was zijn betovergrootmoeder namelijk afgeknipt. Hierop start hij zijn zoektocht naar hun oermoeder.

Diversiteit in film en televisie

Op donderdag 9 maart organiseert CinemAsia een paneldiscussie over talentontwikkeling en diversiteit.  In samenwerking met de Dutch Directors Guild en het Nederlands Filmfonds zal er een discussie worden gevoerd met filmmakers, beleidsmakers en het publiek over de huidige status van het diversiteitsdebat in de film- en televisie-industrie. Welke initiatieven zijn er genomen en wat zijn de ervaringen hiermee?
Sprekers zijn: Shariff Nasr (regisseur en Werkgroep Diversiteit), Margo van der Valk (Filmfonds) en Daan Vree (regisseur en producent CinemAsia FilmLAB).

Verbinding tussen oost en west vanuit een cross-culturele organisatie
Het internationale team van CinemAsia bestaat uit medewerkers uit o.a. Nederland, China, Maleisië, Italië, Slovenië, Korea, Indonesië, Duitsland, Roemenië, Suriname en Taiwan. Met meer dan 25 nieuwe films geeft CinemAsia een breed beeld van de hedendaagse Aziatische cinema: van spraakmakende kaskrakers en inspirerende documentaires tot arthousefilms met een dynamische blik op de wereld. CinemAsia richt zich niet alleen op cinema. Het festival organiseert met diverse samenwerkingspartners een groot aantal festiviteiten die aansluiten bij de Aziatische cultuur en entertainment zoals Food & Film, Rainbow Kara-OK, Paneldiscussie, De Aziatische Bazaar en een verdiepend LGBT-Programma.

NieuwsFilm

meest populair