Ate de Jong wint de Fantasporto Career Award 2017

Ate de Jong wint de Fantasporto Career Award 2017

Portugese Oeuvreprijs voor filmmaker Ate de Jong, regisseur van o.a. 'Highway to Hell' en 'Deadly Virtues: Love.Honour.Obey.'

Dit weekend heeft de Nederlandse regisseur Ate de Jong een speciale oeuvreprijs, de Fantasporto Career Award 2017, ontvangen in Oporto, Portugal. 

De Jong kreeg de prijs uitgereikt op de laatste dag van het Fantasporto Film Festival. Gerenommeerde internationale filmmakers waaronder Wim Wenders, Danny Boyle, Alex Cox, Paul Schrader en Guillermo del Torro gingen de Nederlander voor.
 
Ate de Jong over de prijs: ''Filmmakers roepen altijd dat ze hun films maken voor het publiek en niet voor Awards, maar als je dan een internationale oeuvreprijs krijgt, tja... dan loop je toch even op water.''
 
De Jong krijgt de Fantasporto Career Award 2017 voor zijn Engelstalige producties waarmee hij internationaal een cultstatus verwierf. Het festival eert de regisseur met een speciale vertoning van zijn bekendste internationale film Drop Dead Fred uit 1991 met hoofdrollen van Rik Mayall en de onlangs overleden Carrie Fisher. Tevens wordt zijn meest recente speelfilm Love Is Thicker Than Water op het festival vertoond.
 
Het juryrapport roemt de films van De Jong om de persoonlijke dilemma's van de hoofdpersonen die leven in een vastgeroeste maatschappij. De filmmaker pleit voor sociale normen in een horizontale maatschappij en keert zich tegen de hedendaagse verticale maatschappij.
 
Love Is Thicker Than Water ging in Nederland in première tijdens het Nederlands filmfestival en is aansluitend op verschillende internationale filmfestivals vertoond. Later dit jaar wordt de film uitgebracht in onder andere de Verenigde Staten, Engeland, China,  het Midden Oosten en Australië.  In Nederland wordt de film later dit jaar uitgebracht door Just Film Distribution.
 



NieuwsFilm

meest populair