CinemAsia start vanavond haar 10de editie en FilmTotaal is erbij!

CinemAsia start vanavond haar 10de editie en FilmTotaal is erbij!

Inclusief Chinese fondue, Koreaanse dromen en allerlei andere mooie lekkernijen uit Azië.

CinemAsia heeft een jubileum te vieren! Vanavond begint de tiende editie van het filmfestival dat Aziatische cinema in alle soorten en maten viert. Van de commerciële genrefilm uit China tot het arthouse drama uit India tot de Nederlands-Aziatische documentaire, en alles daartussen in. FilmTotaal is er net zoals in 2016 en 2015 weer bij en brengt verslag uit.

Hongkong hotpots

Cinemasia opent vanavond met Mad World, een emotioneel drama uit Hongkong van Chun Wong dat genomineerd is voor acht Hong Kong Film Awards en vorig jaar al drie Golden Horse Awards in Taipei won, waaronder die voor beste nieuwe regisseur en beste actrice in een bijrol.

Er draaien nog meer mooie films uit Hongkong op CinemAsia, zoals de ijzersterke misdaadfilm Chongqing Hot Pot. Drie vrienden beginnen een hot pot restaurant in een ondergrondse tunnel in Chongqing. Als ze proberen hun restaurant uit te breiden door een gat naar een nabijgelegen tunnel te slaan, stuiten ze per ongeluk op een weg naar een bankkluis met heel veel geld daarin.

Met een bijzondere visuele stijl begint Chongqing Hot Pot als komisch drama over drie vrienden en hun dromen, en wordt langzamerhand door het dilemma rondom de bank en de schulden bij een gangster steeds meer een actiefilm, culminerend in een bloedige finale. Een fijne film die schippert tussen genres zoals ze dat alleen in Hongkong kunnen.

Bekijk de afbeelding
Persoonlijke documentaires

Er draaien ook een aantal documentaires op CinemAsia, waarvan er een paar zeer persoonlijk zijn. Zowel de Taiwanese Nien-Hsiu Li als de Nederlandse Yan Ting Yuen volgen in respectievelijk Heibei, Taipei en My Father's Choice hun vaders, terwijl zij terugkeren naar hun thuis in China. Beiden traceren de levensgeschiedenis van de vaders en hoe dat leven en het vertrekken uit China van grote invloed is geweest op het leven en de identiteit van de dochters. In Heibei, Taipei levert dat naast een persoonlijk portret ook een politieke blik op China en diens geschiedenis op.

In My Father's Choice komt de politiek ook wel aan bod, maar meer als achtergrond voor het persoonlijke verhaal van Yan Ting Yuens vader en zijn keuzes in het leven. Die gaandeweg steeds minder van politieke ontwikkelingen afhankelijk blijken te zijn dan zij altijd had gedacht. Terwijl zij speculeert over hoe zijn leven zou geweest zijn als hij eerst in China en daarna in Hongkong was gebleven, onderzoekt ze wat er van de rest van de familie is geworden - zowel de leden die in China zijn gebleven als zij die ook naar het buitenland vertrokken. Een boeiende documentaire zonder echte conclusie, maar die wel veel interessante vragen stelt. En met extra lading voor elke Nederlander die wel eens in een Chinees restaurant eet.

Bekijk de afbeelding
Koreaanse dromen

Er draaien zoals gezegd films uit veel landen op CinemAsia. Naast de films uit Hongkong en China hierboven vindt je er ook titels uit de Filipijnen, Indonesië, Singapore, Thailand en Japan. Aanstaande zondag is de slotfilm één van de films uit Korea die op het festival te zien zijn. A Quiet Dream is een 'hang-out' film. Waarin drie mannen en een vrouw in een bar zitten en praten, naar de film gaan en samen rondlopen. Grappige dialogen en een dromerige sfeer, versterkt door mooie zwart-wit composities plus muziek- en dansscènes, maken het prettig om met hen rond te hangen.

De drie mannen willen haar allemaal, maar durven daar niet echt naar te handelen en het blijft bij een mooie vriendschap, gekenmerkt door droge humor. Bijvoorbeeld in dialogen over kungfufilms waarin de een zegt dat hij van Jackie Chan houdt, waarop de ander zegt dat dat niet zomaar kan, want ''je lijkt op Sammo Hung''. Zowel als ze samen zijn als tijdens momenten van eenzaamheid is er ook tijd voor zelfreflectie, wat terug te zien is in de vele shots in spiegels. Dat juist de scène over dromen zo'n sleutelmoment blijkt te zijn voor hun band als viertal, is toepasselijk voor de aangename droomachtige structuur en stijl.

NieuwsFilm

meest populair