Filmproducenten dagen Nederlandse staat om lakse aanpak illegaal downloaden

Filmproducenten dagen Nederlandse staat om lakse aanpak illegaal downloaden

Ze willen honderden miljoenen euro's aan schadevergoeding.

NRC Handelsblad meldt dat een aantal Nederlandse film- en televisieproducenten geld willen van de overheid. Ze hebben de staat nu gedagvaard voor een in hun ogen lakse aanpak van illegaal downloaden. De financiële schade die ze als gevolg daarvan leiden zou door de overheid gecompenseerd moeten worden.

De rechtszaak komt voort uit een vorig jaar aan de overheid geschreven brief, waarin de producenten om compensatie vragen. De overheid liet toen weten hier geen gehoor aan te zullen geven, waarna de producenten hebben besloten dit te proberen via een juridische route.

Hoeveel geld de producenten willen eisen van de overheid is nog niet bekend, maar in het verleden lazen we al eens dat de producenten honderden miljoenen zouden kunnen vragen. Met het geld dat ze kunnen krijgen via een eventuele schadeprocedure willen ze een nieuw productiefonds oprichten.

Centraal in de zaak staat de thuiskopieheffing, de manier waarop de Nederlandse overheid producenten tot nu toe altijd gecompenseerd heeft voor de verspreiding van bijvoorbeeld muziek. De Hoge Raad oordeelde in januari dat die heffing de schade van illegaal downloaden niet compenseert. Dat in combinatie met een eerder oordeel van het Europees Hof dat Nederland niet genoeg zou doen om illegaal downloaden aan te pakken, geeft de producenten een reële kans.

De belangrijkste zaak voor de producenten zal zijn om aan te tonen dat ze daadwerkelijk schade geleden hebben. Daarnaast is het de vraag hoeveel: stel dat iemand een film gedownload heeft, die hij anders ook op Netflix had kunnen kijken. Hoeveel schade hebben de producenten dan geleden? De vaststelling hiervan kan nog behoorlijk ingewikkeld worden. Vorig jaar februari namen de producenten overigens al een voorschot: toen eisten ze nog 1 miljard euro van de overheid.

NieuwsFilm

meest populair