Filmproducenten eisen schadevergoeding Nederlandse staat

Piraterij wordt gedoogd en dus moet de overheid betalen.

Nederlandse filmproducenten eisen een schadevergoeding van de Nederlandse overheid. Dat doen ze omdat de Staat het illegaal downloaden van films en televisieseries gedoogt; de rekening daarvoor is naar het ministerie van Veiligheid en Justitie gestuurd. Een onderzoek van Considerati wees eerder uit dat de Nederlandse filmindustrie per jaar 78 miljoen euro misloopt door piraterij.

De schadevergoeding gaat over meer dan tien jaar en dus zou deze zomaar in de enkele honderden miljoenen euro’s kunnen lopen. De claim werd ingediend door Sekam, de brancheorganisatie voor onafhankelijke film en tv-producenten en kwam in eerste instantie in februari al bij het ministerie terecht.

Dat wees de claim een maand later af, maar omdat de Nederlandse overheid het eerder ingevoerde downloadverbod niet handhaaft, zou deze toch aansprakelijk zijn volgens Sekam. Over het precieze bedrag moet verder nog onderhandeld worden.

Lange tijd is illegaal downloaden in Nederland gedoogd. Over apparaten werd een thuiskopieheffing geheven, om de schade voor de makers enigszins te kunnen compenseren. Maar in april 2014 keurde het Europese Hof van Justitie die regeling af en trad per direct een downloadverbod in Nederland in werking.

De overheid zit echter nog steeds niet achter downloaders aan. Wel jaagt Stichting Brein actief op websites die bijvoorbeeld torrents aanbieden. Het individueel aanklagen van illegale downloaders is nu overigens wel mogelijk, maar nog niet gebeurd.



NieuwsFilm

meest populair