RottenTomatoes vernietigt de filmindustrie

RottenTomatoes vernietigt de filmindustrie

Dat is de mening van regisseur en producent Brett Ratner.

RottenTomatoes heeft de laatste jaren een belangrijke plek weten te verwerven als het aankomt op filmkritieken. De rating hoeft geen perfecte weergave van de ontvangst van een film te zijn, maar de score is voor velen wel indicatief voor wat ze van een film verwachten. Regisseur Brett Ratner is daar fel op tegen. Hij vertelde aan Entertainment Weekly dat zijns inziens de filmindustrie ten onder gaat hieraan.

"Het ergste aan de hedendaagse filmcultuur is RottenTomatoes. Ik denk dat het onze zaak vernietigt. Ik heb veel respect en bewondering voor filmkritiek. Toen ik opgroeide, was dat een kunst. En er was intellect dat eraan werkte. En je zou Paulien's Keal's reviews lezen, of anderen, maar dat bestaat niet meer. Nu is het een nummer, dat opgebouwd is uit het aantal positieven en negatieven. Het gaat om wat je score op RottenTomatoes is. En dat is jammer, want die score was zo laag voor Batman v Superman dat het voor mijn gevoel als een donkere wolk boven een ongelofelijk succesvolle film bleef hangen."

Ratner licht zijn statement verder toe: "Mensen realiseren zich niet wat er nodig is om zo'n film te maken. Het is ongelofelijk. En het is gestoord, want het doet de zaken pijn, het zorgt dat mensen een film niet eens een kans geven. In Midden-Amerika denken mensen, Oh de score op RottenTomatoes is laag en dus moet de film wel slecht zijn en ga ik hem niet zien. Mar dat nummer is een samenvoeging en niemand weet precies wat het betekent en het cijfer klopt niet altijd. Ik heb fantastische films gezien met een slechte score op RottenTomatoes. Het is jammer dat filmkritiek verdwenen is. Het is erg jammer."

Opmerkelijk genoeg was VP Jeff Voris van RottenTomatoes het daar deels mee eens. "Bij RottenTomatoes zijn we het er helemaal mee eens, dat filmkritiek belangrijk en waardevol is en maken we het makkelijker dan ooit voor fans om misschien wel honderden professionele recensies van een film of serie op één plek te vinden. De Tomatometer-score, het percentage van positieve recensies van professionele critici, is een belangrijk en nuttig handvat geworden voor fans om keuzes mee te maken, maar is volgens ons slechts een beginpunt voor hen, om te discussiëren, debatteren en hun eigen meningen te delen."

NieuwsFilm

meest populair